Adidas продаде част от бизнеса си за 425 млн. долара

Компанията за спортна екипировка Adidas ще продаде за 425 млн. долара звеното си посветено на голфа, което включва брандовете TaylorMade, Adams Golf и Ashworth.

Сделката идва след години на спад в продажбите на стока под тези брандове.

Продажбата е обявена само ден след като звездата на голфа Рори Макилрой подписа договор за доставка на екипировка с TaylorMade на стойност 100 млн. долара, предава BBC.

Adidas притежават TaylorMade от 1997 година, като през 2008 година добавят в портфолиото си Ashworth, а година по-късно и Adams Golf, което ги превърна в най-големият доставчик на екипировка за голф в света.

Компанията обаче така и не успя да развие брандовете, като през миналата година нивото на комбинираните продажби записа спад от 1%.

Adidas нямат практика да публикуват финансовите резултати на голф дивизията си, която е включена в по-общата отчетна група „Други бизнеси”. Тази група записва загуба от 14 млн. евро през последната година, като продажбите на голф артикули заемат около половината от всички продажби по това перо.

„Концентрираме се върху нашите приоритетни компетенции в сферата на обувките и спортните дрехи и върху двата си главни брада Adidas и Reebok”, посочва изпълнителният директор на Adidas Каспър Рорстед в изявление.

Популярността на голфа намалява в САЩ от 2000-та година насам, когато все още Тайгър Уудс бе на върха на силите си.

През август миналата година, основният конкурент на Adidas в лицето на Nike също обяви, че продава голф дивизията си след години на спад в продажбите.

KPS Capital Partners се надяват, че са вложили в голфа в мига,  в който той е достигнал пазарното дъно.

Компанията за частни капиталови инвестиции има история като инвеститор в производствени предприятия. Моделът на компанията е да купува предприятия с цел повишаване на рентабилността им, след което да ги продава на печалба.

Като цяло, сделката е последната точка от близо едногодишните усилия на немския производител на спортна екипировка Adidas да се освободи от своя голф бизнес.

Вторият по-големина доставчик на спортни стоки в света, вижда спад на интереса към голфа от страна на средната класа, като според тях хората се насочват към по-модерни забавления като колоезденето.

Adidas обяви за продан голф брандовете си още през миналата година, поради затруднения както на европейския пазар, така и в САЩ.

От гледна точка на продажбите, спортове като леката атлетика и баскетбола имат далеч по-висок потенциал за растеж, което показва защо Adidas най-накрая се отърваха от носещата загуби голф дивизия.

В сделката е въвлечена и инвестиционната банка Guggenheim Partners, който бяха натоварени със задачата да намерят купувач.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via