9 “ЗАЩО”, КОИТО ВИНАГИ СТЕ ИСКАЛИ ДА ЗНАЕТЕ

Любопитството към различни явления, които ни учудват още от детството, може да бъде задоволено – ще се изненадате на невероятните тайни, които се крият в човешкото тяло.

1. Защо вените ни са зелени, щом кръвта ни е червена?

Кръвта е червена, но през кожата изглежда зеленикаво-синя и обяснението е в оптичен ефект, генериран от светлината. Физическите свойства на човешката кожа правят така, че в областите, където има вени, количеството на отразената червена светлина е по-малко. Възприемаме вената като зелена или синя поради повишеното отражение на червената светлина върху кожата около нея.

2. Защо имаме вежди?

С тях изглеждаме по-красиви, но природата ги е запазила не толкова заради естетичния вид на лицето, а защото веждите играят много важна роля за човешкото зрение. В процеса на еволюцията сме загубили повечето от окосмяването по тялото, но веждите са останали, защото защитават очите от пот и дъжд. Погрижете се за тях!

3. Защо пръстите ни се набръчкват от водата?

Колко пъти сте се чудили защо пръстите се сбръчкват, когато излезем от морето, басейна или ваната? Обяснението за това невероятно явление е, че кръвоносните съдове се свиват във водата и така се създават тези малки гънки. Наистина е невероятна способността на организма да се адаптира към околната среда: с помощта на тези малки бръчки могат да се манипулират обекти под вода! Предполагали ли сте това?

4. Защо имаме махмурлук?

Защо, след консумация на повечко алкохол, се будим с главоболие, жажда, болки в мускулите или пристъпи на повръщане? Обяснението за това ужасно чувство се открива в различни химикали – тези в безалкохолните напитки увеличават производството на киселина в стомаха и забавят скоростта, с която тя се влива. В допълнение, алкохолът разширява кръвоносните съдове и това причинява главоболието, което, от своя страна, инхибира антидиуретичен хормон, който ни кара да уринираме повече.

5. Защо хълцаме?

Феноменът, който понякога е забавен, а друг път, доста неприятен, се причинява от един ефект „акордеон“ в тялото ни. Когато ритъма на дишане (вдишване и издишване) е много бърз, тялото реагира чрез рязко поемане на дъх.

6. Защо косата ни побелява?

Цветът на косата зависи от секреция на пигменти, която се променя с времето. С напредване на възрастта, организмът престава да произвежда тези пигменти и косата се връща в естественото си състояние, което е сив или бял цвят. Стареенето е въпрос на ген – има и хора, които побеляват още съвсем млади.

7. Защо коремът ни къркори, когато сме гладни?

Дори да не ядем, храносмилателният тракт работи по цял ден. Стомахът произвежда киселина и когато е празен, в червата все пак има въздух и мазнини. Когато огладнеем, те се свиват, въздухат преминава през тесни отвори и генерира звук като ръмжене. В същото време, когато сме преяли или изпили голямо количество течност, червата също генерират звуци. Един съвет: за облекчаване на тези звуци сдъвчете няколко семена от копър –  етеричното масло от тях успокоява храносмилателните мускули.

8. Защо прозяването е заразително?

Ефектът на доминото: колко пъти сте се прозявали само като видите прозявка наяве или дори само на снимка? Вярвате или не, науката все още не е единодушна по въпроса за мистериозния феномен на прозяването. Някои го обясняват с умора или липса на кислород, има и теории, основани на връзката между емпатия и прозяване, които вярват, че заразителното прозяване служи за поддържане на бдителността на ниво група. Други твърдят, че прозявката предупреждава за наличие на опасност, но всички те са все още недоказани теории. Вие, какво мислите, че се случва?

9. Защо имаме гъдел?

Когато ни гъделичкат, можем да се смеем с часове, някои хора започват да се смеят още преди да са погъделичкани, а други изобщо „нямат“ гъдел. Какво обаче представлява това чудато явление? Нищо друго, освен реакция на организма. Леките докосвания по чувствителни и нежни области на тялото активират нервни окончания по повърхността на кожата и се генерира ендорфин – хормонът на щастието. Някои теории твърдят, че чувствителните области помагат на бебето да заеме по-удобни пози в матката. Други смятат, че гъделът е форма на защита на най-уязвимите зони на тялото. Поредната “мистерия”, която е толкова забавна за децата.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via