9 фалшиви ценности, които модерното общество ни налага

В детството ни се струваше, че когато пораснем, ще имаме възможност да направим това, което наистина искаме.

Обаче в действителност се оказва, че всеки около нас има интерес към нашия живот – родителите искат да имат внуци, приятели дават съвети за отварянето на собствен бизнес, а производителите на различни стоки искат да носите леопардова пола и да притежавате iPhone Х през този сезон. И всеки друг човек е готов да ни каже как трябва да живеем, защото “това е важно” или “всеки го прави”.

В резултат на това започваме да мислим по тези модели, които са натрапчиво поставени в главите ни.

1. “Успешен човек трябва да има кола, апартамент и най-новия iPhone.”

Днешното общество активно популяризира живота в името на удоволствието, което трябва да се придобие предимно от консумирането: закупуване на нови джаджи, модни парфюми или незалепващи тигани.

В същото време те ни налагат модел за поведение на нашите деца, които искат да получат нова играчка точно тук и сега (последните две думи всъщност са част от повечето скриптове). И няма значение, че след като сте закупили най-новия iPhone, ще трябва да ядете юфка за 6 месеца и че скъпа кола ще седи най-вече в гаража, защото собственикът й няма да има достатъчно пари за нейното обслужване.

2. “Защо трябва да нещо по-малко от знаменитостите?”

Днес психолозите описват този феномен като имитация на стила на живот на други социални групи. С други думи, това са опити да се имитират телевизионни звезди и бизнесмени, които имат пари, за да задоволят капризите си.

Но едно момиче от малък град или предградие вероятно няма да има достатъчно пари за оригинална рокля, за почивка на Малдивите или за увеличаване на гърдите в скъпа швейцарска клиника. Проблемът се крие във факта, че тя подсъзнателно ще се счита за по-нисша от някаква дива от кориците на списания и ще изгради огромен комплекс за малоценност, когато порасне.

Вижте Цялата Статия ТУК!

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via