62-ри ден от гладния протест на Босия

“Изпитвам огромна тревога за неговото здравословно състояние – той е в гладен протест 62 дни”, посочи Мая Манолова и изтъкна, че статистиката от началото на стачката за войната по пътищата сочи, че всеки ден губим по двама души.

Николай Колев – Босия е отправил конкретни искания към омбудсмана за документални проверки. “Поиска моята подкрепа като омбудсман и поради тази причина съм тук, за да го подкрепя”, заяви Манолова.

След като напрежението около гладната стачка на Босия ескалира, Народното събрание създаде тази временна комисия. Днешното заседание е извънредно по време на парламентарната ваканция.

Манолова бе категорична, че гражданите очакват отговорно отношение от страна на държавата и от страна на институциите. Очакват още производството на фалшиви шофьорски книжки да бъде преустановено, а отговорните лица да бъдат наказани.

Тя изтъкна, че е повече от притеснително, че от започнатите различни наказателни производства в Автомобилна администрация до момента няма нито един осъден, а една част от лицата продължават да са на работа.

Николай Колев-Босия настоя още зам.-министър Ангел Попов да бъде отстранен от поста. Председателят на временната парламентарна комисия Светослав Иванов настоя, че съдът ще реши неговата вина. Ние нямаме право да се произнасяме по отношение на вина, коментира депутатът.

Бившия служебен премиер Ренета Инджова заяви по време на заседанието: “Не мога да изразя преклонението си пред Николай Колев, поведението на комисията днес представляваше гавра с гражданските му права и със здравословното му състояние.

Аз бих казала – комисията не изпълнява възложените ѝ задачи и трябва да потърси помощ. Помощта, която трябва да потърсите, е от политическите сили, които представляват членовете на тази комисия. Това правителство, което прави всичко за хората. За пътищата – да, но за умиращите по пътищата – не, каза Инджова.

Зам.-председателят на ДАИ Дамян Войновски посочи, че вече е сезирано МВР за нарушенията, свързани с така наречените “бели стаи” и всеки, който е извършил престъпление, ще си получи наказанието.

Тя настоя за уведомление на европейските институции за опасността, която българските институции представляват с издаването на фалшиви свидетелства за правоуправление.

Посланиците в България трябва да бъдат уведомени за опасността, която представляваме. Тя е равносилна на терористична заплаха.

Ваканцията не може да е оправдание за българските власти и специално за българския парламент. Инджова препоръча на Светослав Иванов да поиска от ГЕРБ свикване на извънредно заседание на парламента.

По думите ѝ следваща инициатива, която е допустима по Конституция е да се обърнат към президента, който има правомощие да свика извънредно заседание на парламента.

Ситуацията е форсмажорна, заяви Инджова и изтъкна, че за два месеца комисията не е направила нищо.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x