6 невероятни дупки в земните недра

Нашата планета е изпъстрена с множество разнообразни пейзажи. Има неизброимо много природни феномени, които нямат обяснение. Дори в някои от тях да има пряка човешка намеса, последствията също будят удивление у хората.

Разгледайте следващата галерия, която колегите от Obekti.bg са подбрали, за да ви представят някои от няй-невероятните земни дупки по света. Ако някои от тях са дело на човешка ръка, то други са възникнали единствено по усмотрение на природата.

Да ги видим заедно.

Мина “Бингам”, САЩ. Мината е с размери 1200 м дълбочина, 4000 м ширина и площ от 7 689 027 кв. м. Според някои хора именно тя, а не диамантената мина в Южна Африка е най-дълбоката дупка изкопавана някога от човека. От нея са извадени около 7 млн т. мед, 715 т. злато и 5900 т. сребро.

Великата синя дупка в Белиз. Според учените тази интересна подводна пещера се е оформила още през ледниковия период, когато се е напълнила с вода и покривът и се е срутил.  Дълбочината и е 125 м, а ширината около 300 м и е едно от най-предпочитаните места за гмуркане.

Мина “Мир”, Русия. Диамантената мина, открита през 1955 г., се намира в източен Сибир. Това е една от най-големите мини в Русия. Диаметърът й е 1200 м. Дълбока е 525 м. Била е действаща близо 50 години, но на 30 април 2004 г. затваря.

Вратата към Ада, Туркменистан. Какво е това? Кратер, от който излиза непрестанно природен газ. И той гори вече десетилетия, подпален от хората преди 45 години! Диаметърт му е между 60  и 100 м, а дълбочината поне 50. Пламъците се захранват от излизащия непрекъснато отдолу газ.  На човек му изглежда обаче като че ли скалите и пясъците излъчват огромно количество топлина. На около километър наоколо земята е сива и безплодна, обитавана само от паяци и гущери.

Диамaнтената мина Кимбърли в Южна Африка. “Голямата дупка” е другото име на диамaнтената мина Кимбърли в Южна Африка. Тя  е дълбока около 215 м и широка 463 м 50 хил. миньори са взели участие в изкопаването й. Те са работили в мината по времето, когато там са открити първите диаманти през 19 век. За периода 1871-1914 г. от мината са изкарани 2720 кг. диаманти. Най-удивителният факт е, че работниците, изкопали Голямата дупка, не са използвали никакви съвременни машини и съоръжения.

 

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via