500 акта са съставени в София за неспазване на противоепидемичните мерки

Хигиенизираме домовете си, както и входовете си – всичко това е за нашето здраве, това на семейството и децата ни. Освен физическата дистанция, дезинфекцията е много важна. Собствениците на сградите и домоуоравителите решават как да се поддържат входовете.

„Софиянци са интелигентни хора – не е нужно да има санкции, ако не се почистват общите площи и площадките във входовете“, каза още столичният кмет.

Фандъкова разкри, че улиците е мият и с част дезинфектант, а безплатните зони в София постепенно ще се премахват.

„Столична община подпомага възрастни хора – 310 души получават безплатна храна. София е голяма, колкото повече хора са ангажирани като доброволци, толкова повече хора ще се подпомагат. Благодаря и на хора, които помагат на съседите си и на Оперативния щаб“, разкри столичният кмет.

„Целият ресурс на СДВР е впрегнат да следи за спазване на правилата. Общинска полиция няма почивки – работят непрекъснато. Санкции ще има – трябва да сме безкомпромисни. Нарушаването на правилата засяга всички. Нека се слушаме обръщенията на лекарите и директорите на болниците“, призова Фандъкова.

„На 500 акта са съставени в София във връзка с нарушаването на правилата заради извънредното положение. Със сигурност има и актове и за неносене на маски. Предупредихме многократно да не се събират хората. Лично в петък видях групички пред НДК. В парковете започнаха да се спазват мерките“, разкри Йорданка Фандъкова.

„Над 90% от софиянци спазват правилата, но заради останалия малък процент рисът за всички е изключително голям. Призовавам и хората да не носят маските под носа си – така няма смисъл. Апелирам всички да изчакват търпеливо на организациите и по КПП-тата“, каза още тя.

„Видях търговци по пазарите без маски – те философстваха и разсъждаваха, Не искаме да спираме търговията, но правилата трябва да се спазват“, коментира Фандъкова темата със затварянето на пазарите.

„Отслабването на мерките зависят от хора, както и от Щаба за борба с коронавируса“, заяви столичният кмет.

„Ще намалим интервала на движение на метрото в часовете 16:30-18:30. Метрото и неговото завършване няма да зависи от епидемията. Сратегическите обекти ще се изпълнят – детски градини, Околовръстен път и метро. Ще има и обекти, които ще се замразят – от тях ще спестим 8 млн. лв.“, коментира Йорданка Фандъкова.

„Преди месец имах признаци на коронавирус, направих си тест – беше отрицателен. Оттогава не ми се е налагало да се тествам“, завърши кметът на София.