fbpx

5 сериозни грешки при доливането на антифриз през зимата

6 515

Проверката на нивото на антифриза в разширителния резервоар, както и доливане до нормата е изключително важно през зимата. Най-често именно през зимата антифризът започва да изчезва, следователно контролът през този период е особено важен.

Това се случва по очевидни причини: съединенията между дюзите, маркучите и радиаторите на охладителната система при ниски температури може да се разхерметизират поради измененията в свойствата на пластмасите и гумата в студа. Така в съединенията и връзките могат да се образуват неприемливи празнини и да настъпи изтичане на охладителната течност.

Най-често собствениците на автомобили са свикнали да проверяват и наливат антифриз в самия разширителен съд. Но дори и такава проста процедура може да има много нюанси и често водачите правят сериозни грешки, основните от които ще бъдат посочени по-долу:

1. Отвиване на капачката на „горещо“. Въпреки факта, че „опитен” шофьор може да ви каже, че „направих това сто пъти и нищо ми няма”, не бива да слушате тези вредни съвети. Системата е под доста прилично налягане и съществува опасност да получите фонтан от горещ антифриз върху ръцете или други части на тялото.

2. Липсата на парцал върху капака на резервоара при отвиване. За онези, които не могат да изчакат напълно охлаждането на двигателя, се препоръчва следното: Първо поставете парцал върху капака, като покривате отвора за пълнене, доколкото е възможно. И ако внимателно отвъртате капака, дори и да има пръски, парцалът ще ви предпази от тях. Но по-добре е, разбира се, да действате, когато двигателят се е охладил.

3. Проверка на нивото и доливане в горещо състояние. Когато двигателят е загрят до работна температура, охлаждащата течност се разширява и нивото в самия резервоар става по-високо. Необходимо е да се извършва контрол на нивото на антифриза само при студен двигател. При дозареждане „на горещо“ има голяма вероятност от препълване на допустимия максимум в резервоара, което може да доведе до изтичане на антифриз и повреди на части в двигателното отделение.

4. Доливане в празен разширителен съд. Ако отворите официалното ръководство за вашия автомобил, най-вероятно ще намерите следната информация: Когато разширителният съд е празен, не се препоръчва да се долива охладителната течност, тъй като това може да доведе до проникване на въздух в системата, а по-късно – до повреда на двигателя (поради възможно прегряване). Следователно такива действия е най-добре се извършват в специализиран сервиз.

5. Използване на обикновена вода в охлаждащата система на двигателя. Повечето производители настойчиво препоръчват да се използва само дестилирана (деминерализирана) вода, ако не е възможно да се долее антифриз. Ако сте на път и няма никаква друга възможност за доливане освен обикновена питейна вода, то може да се използва такава вода, но само по изключение. Но в този случай се препоръчва да се свържете с сервиза възможно най-скоро, за да замените течността с подходяща. Ако това не стане, обикновената вода може евентуално да доведе до корозия във вътрешността на двигателя и други части на системата, както и до влошаване на други свойства.

Източник: auto.blitz.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори