30 лева глоба за стара винетка на предното стъкло

30 лева глоба заплашва шофьорите, които все още не са свалили старата винетка от предното стъкло на автомобила си.

Основанието за това е член 100, ал. 5 (2) от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), където се казва следното: Водачът на моторното превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса в десния долен ъгъл на предното стъкло на автомобила и да премахва незабавно стария стикер след изтичане на неговата валидност.

При установяване на нарушение пътните полицаи издават на място фиш в размер на 30 лева, колкото е предвидено в чл. 185 от същия закон.

Няколко са причините несвалената стара винетка да се тълкува като нарушение. Първо – залепеният стикер може да заблуди контролните органи, че возилото има винетка, която всъщност е невалидна. И второ – хартийката ограничава видимостта на шофьора, още повече, когато върху панорамното стъкло има залепени и други стикери.

Междувременно КАТ продължава да проверява усилено за валидни винетки. Специализираната операция в страната започна в петък. Само през уикенда са засечени 244 превозни средства без винетки, съобщиха от Националната полиция. Глобата в този случай е 300 лева за леки автомобили. Най-много нарушители са били хванати в софийска област – 47, следва Ямболско – 26 и област Велико Търново – 24.

Операцията на КАТ съвпада и с друга акция на TISPOL, която е специално за камиони и автобуси. Тя започна на 15 февруари и ще продължи до 21 февруари. Тази акция се провежда едновременно в редица европейски държави и е за опасни товари, мигранти, дрога и др. У нас катаджиите правят проверките по метода “широкообхватен контрол”. Освен за превозването на опасни и забранени стоки и хора униформените ще проверяват шофьорите за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, както и за наличието на винетен стикер за ползване на републиканските пътища, уточниха още от Националната полиция.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via