fbpx

30 лева глоба за стара винетка на предното стъкло

144

30 лева глоба заплашва шофьорите, които все още не са свалили старата винетка от предното стъкло на автомобила си.

Основанието за това е член 100, ал. 5 (2) от Закона за движение по пътищата (ЗДвП), където се казва следното: Водачът на моторното превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса в десния долен ъгъл на предното стъкло на автомобила и да премахва незабавно стария стикер след изтичане на неговата валидност.

При установяване на нарушение пътните полицаи издават на място фиш в размер на 30 лева, колкото е предвидено в чл. 185 от същия закон.

Няколко са причините несвалената стара винетка да се тълкува като нарушение. Първо – залепеният стикер може да заблуди контролните органи, че возилото има винетка, която всъщност е невалидна. И второ – хартийката ограничава видимостта на шофьора, още повече, когато върху панорамното стъкло има залепени и други стикери.

Междувременно КАТ продължава да проверява усилено за валидни винетки. Специализираната операция в страната започна в петък. Само през уикенда са засечени 244 превозни средства без винетки, съобщиха от Националната полиция. Глобата в този случай е 300 лева за леки автомобили. Най-много нарушители са били хванати в софийска област – 47, следва Ямболско – 26 и област Велико Търново – 24.

Операцията на КАТ съвпада и с друга акция на TISPOL, която е специално за камиони и автобуси. Тя започна на 15 февруари и ще продължи до 21 февруари. Тази акция се провежда едновременно в редица европейски държави и е за опасни товари, мигранти, дрога и др. У нас катаджиите правят проверките по метода “широкообхватен контрол”. Освен за превозването на опасни и забранени стоки и хора униформените ще проверяват шофьорите за валидна задължителна застраховка “Гражданска отговорност”, както и за наличието на винетен стикер за ползване на републиканските пътища, уточниха още от Националната полиция.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори