30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина (Видео)

На 30 август 1987 г. Стефка Костадинова поставя световен рекорд в скока на височина. Това става на световното първенство в Рим.

Стефка Костадинова преодолява от втори опит 209 см, пише Fakti.bg.

Музеят на олимпизма в Лозана пък отбелязва рекорда, като и до днес на входа има летва с постижението на Костадинова и това на Хавиер Сотомайор при мъжете от 245 см.

В Кариерата си Костадинова има олимпийска титла от игрите в Атланта 1996 г. и сребърен медал от Сеул’ 88. Двукратна световна шампионка – Рим’87 и Гьотеборг’95. Еврошампионка от първенството на открито в Щутгарт през 1986 г.

Състезателката на Николай Петров има общо девет титли от големи шампионати на закрито – пет пъти е световна шампионка и четири европейска. Четири пъти е избирана за Спортист №1 на България и пет пъти е избирана за №1 на Балканите. През 1997 г. прекратява състезателната си кариера.

През 2012-та влиза в Залата на славата на световната федерация по лека атлетика (ИААФ). От 2005-та година Костадинова е председател на Българския олимпийски комитет. През 2013-та беше преизбрана на поста. Преди това е била вицепрезидент на БОК и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

 
Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via