fbpx

28 души са ранени при сблъсъци между протестиращи и полицията в Каталуния

166

28 души са ранени при сблъсъци между протестиращи и местната полиция в Каталуния. Това съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация от местните власти.

Сред пострадалите има 12 служители на реда и журналист от каталунската телевизия TV3. Трима души пък са били задържани за оказване съпротива на полицейските органи.

Привържениците на идеята за независимост на региона започнаха стачка днес.Те блокираха автомобилни и железопътни пътища, палиха и гуми. Осем от основните транспортни трасета са блокирани.

В различни каталунски градове, включително и в Барселона, се проведоха митинги против т.нар. „каталунското съдебно дело“ във Върховния съд на Испания.

Към безредиците се включиха и студенти, представители на висшия орган на самоуправление на областта. Протестите са подкрепени от три партии и две обществени организации.

Бившият каталунски премиер Карлес Пучдемон призова в Туитър към „постоянна мобилизация“.

Припомняме, че на 12 февруари във Върховния съд на Испания започнаха изслушванията по т. нар. „каталунско дело“. На подсъдимата скамейка са 12 души, обвиняеми във връзка с проведения на 1 октомври 2017 г. референдум за независимост на региона и последващо обявяване на суверенитет.

Конституционният съд и правителството в Мадрид обявиха допитването за незаконно.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори