202 са заразените с коронавирус у нас по последни данни

202 са заразените с коронавирус у нас. Проведени са консултации със здравния министър за обособяването на интензивни отделения за лечения на коронавирус във всяка болница, както и за разкриването на още лаборатаории в областните градове. Това обяви председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски на брифинг във Военномедицинска академия, предаде репортер на NOVINI.BG.

Той уточни, че положителната проба е на пациент от София.

Той заяви, че са изследвани 29 проби за деня и една от тях е положителна. “Гледаме случаите за деня. Това, че са по-малко от предходните дни, то това не показва тенденция. Общият тренд е да се покачват, а не да намаляват”, заяви ген. Мутафчийски.

“Още лаборатории са готови да започнат работа по тестуване на коронавирус. Те са минали през обучение – в Пловдив, Плевен, както и в БАН и в две частни болници. Имат и наличната апаратура и се чака заповедта на министъра на здравеопазването”, уточни ген. Мутафчийски.

Заразените с COVID-19 у нас вече са над 200

“Всичко, което пристига във ВМА като дарение – отива в държавния бюджет и след това се преразпределя, което отнема около месец. Затова нашата практика е – да кажем от какво имаме нужда и да ни го предоставят. Другите болници могат да процедират по друг начин. Те са търговски дружества. Винаги, когато искат да дадат пари, то ги приканваме да ги дадат в сметката на Министерство на здравеопазването. Има дарители, които искат да дарят на конкретна болница. Имахме случай на голям дарител, който да дари 400 000 лв и аз ги призовах да го направи на болниците в провинцията, те казаха, че ще обмислят”, обясни още той.

„ОББ са дарили 200 000 лева, „Райфайзен” са дарили по 50 000 лева на три болници. Непрекъснато продължават даренията към Министерството на здравеопазването или към самите болници”, каза ген. Мутафчийски.

Когато се обадят желаещи да дарят, от Оперативния щаб ги насочват към здравното министерство, където има открита дарителска сметка.

“Не съм изхарчил 1 млн. лева, защото не е завършила процедурата и не съм закупил 30 000 бързи теста, защото не ги смятам за надеждни”, подчерта Мутафчийски.

Мутафчийски заяви, че има промяна във вкуса и обонянието на болните от коронавируса. “Да, има данни за сухота в устата. Разговарях и с мой приятел, който е в Италия и той каза, че някои пациенти се оплакват, но казват, че все едно имат чуждо тяло в устата”, допълни още той.

Мутафчийски добави, че голямата амбиция на всички е да кажем, че имаме повече излекувани. “От дни се борим да докажем, че 7 души са излекувани – с перфектно здраве, но все още не можем да го направим”, каза още той.

Запитан колко е максималният брой души за тестване, той заяви, че около 300 души и се борят да го удвоят. “Не съм против бързите тестове, а съм против хората с фалшиви отрицателни резултати да се разхождат и да заразяват другите”, категоричен е ген.Мутафчийски.

“Няма да чакаме да се препълнят болниците и хората да са по коридорите. Ние не дремем, а работим. Трябва да предвиждаме нещата от далече. Това е нормална тактика за предвиждане на ситуацията в бъдеще”, категоричен е още той.

Запитан за твърденията на един баща от Банско, който твърди, че там няма зараза, Мутафчийски заяви: Цял самолет с евреи били в Банско са заразени. Как да няма зараза в града?

Проф. Тодор Кантарджиев обяви, че има две групи бързи тестове. “Едните доказват чрез имунофлуоресценция наличието на антиген на вируса. Започнели да ти тече носа, да те стяга гърлото и да губиш вкус – то може да ти се направи подобен тест. Другият бърз тест е за наличието на антитела, ако се заразиш днес, то на 5 ден можеш да получиш симптомите, а на 7-10 ден да имаш антитела в капката кръв. Тестът е бърз и показва, че ти се се заразил и вече имаш имунен отговор. Тези тестове не са надеждни за надзора на заболяването в страната. Но, ако някоя болница може да си ги осигури, то мнението на Щаба е да ги ползва”, подчерта Кантарджиев.

“Ние дадохме първите тестове от София, за да започнат работа във Варна. В България гледаме за 24 часа да има резултати, за да се вземат мерки – да започне дезинфекция, да се наложи изолация. Колегите работят денонощно. Благодаря на сърцатите спонсори със закупуването на реактиви”, каза още той.

Попитан за частните лаборатории, които извършват такива бързи тестове, той заяви: “Всеки, който може да прави тестовете – да ги прави. Когато имат съмнение за някой резултат, да ги изпращат при нас. Гледаме в една посока. Трябва да се използва капацитета на тези лаборатории. Южна Корея е производител на тези тестове. Правим каквото можем”.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via