17 години зад решетките за шофьор, убил жена на пътя

По внесен обвинителен акт на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът наложи ефективно наказание от 17 години „лишаване от свобода“ спрямо Атанас Д.

Той е подсъдим за това, че на 24.07.2016 г. в гр. Карнобат, управлявал лек автомобил и нарушил правилата за движение, в резултат на което умишлено причинил смъртта на намираща се на пътното платно жена, починала по-късно същия ден – престъпление по чл.342, ал.3, б.„в“, вр. ал.1, вр. чл.36, вр. чл.54 от НК.

Атанас Д. е признат за виновен и затова, че на същата дата, време и място, при условията на реална съвкупност с горепосоченото деяние, управлявал лек автомобил с концентрация на алкохол в кръвта над 1,2 промила, установено по надлежен ред с техническо средство, а именно 2,88 промила – престъпление по чл.343б, ал.1, вр. с чл.23, ал.1 от НК.

На горепосочената дата подсъдимият управлявал лекия автомобил в пияно състояние (2,88 промила на алкохол в кръвта), установено с техническо средство – „Дрегер“. В района на местопроизшествието имало две групи от хора, които празнували годеж и сватба. Минути преди произшествието подсъдимият искал да премине по пътното платно където имало група празнуващи хора. Те му се противопоставили и не му позволили да мине, тогава възникнал конфликт, тъй като Атанас Д. отказал да приеме, че празнуващите няма да го допуснат. Предприел маневра, но един от празнуващите тръгнал към автомобила. Подсъдимият натиснал газта и насочил превозното средство директно срещу него. Празнуващият отскочил в страни, за да избегне очертаващия се конфликт Атанас Д. подкарал превозното средство на заден ходи и тогава блъснал пострадалата. След това подсъдимият рязко ускорил и напуснал местопроизшествието. Бил задържан по-късно.

Наказанието трябва да бъде изтърпяно при първоначален „строг“ режим в затвор. То е общо за двете престъпни деяния.

Атанас Д. е наказан и с „лишаване от право да управлява МПС“ завинаги.

Присъдата на Окръжен съд – Бургас може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в града, съобщиха от пресцентъра на Окръжна прокуратура – Бургас.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via