В Маранело забраниха “Ферари”

Едно италианско градче е свързано завинаги с “Ферари”. Става въпрос за Маранело, където е базата на компанията. И колкото и учудващо да звучи – кметът наложи забрана за ползването на ферарита в определени часове. И наложи жестоки глоби за неспазването ѝ.

Проблемът не е в собствениците на нов автомобил, а в различните компании, които предлагат тестове на мощните машини.

17 000 жители на града са засипали кметството с жалби, че нямат мира, дори когато всички почиват.

“Това са мощни коли, които циркулират с нормалния трафик в града. И сами разбирате, че това води до неудобства за тези, които имат правото и на почивка”, смята кметът Масимилиано Морини

Image_5427211_128

Бизнесът с тестови ферарита привлича огромен интерес, защото караш “на цената на една вечеря”. 10 минути с F430 Spider струват 80 евро. 1400 евро струва да въртиш гумите 458 Special за 2 часа.

Подобни неща се предлагат в Лондон и Лас Вегас например, но за всеки истински фен на марката е чест да направи кръгче в Маранело или съседното Фиорано.
До момента няма сериозни катастрофи с подобни автомобили. Страдат единствено джантите при ударите в бордюрите. Всеки тест се прави в присъствието на лицензиран пилот.

Image_5427212_128

Полицията в Маранело е направила 450 проверки пред последните 9 месеца на мощните коли, но има само 305 акта за превишена скорост за последните 5 години.

Заради шума обаче всички фирми, които предлагат тестове трябва да затварят между 14 и 16 часа, и да не работят след 20 часа. И при трето нарушение се прибягва до 8-дневна тотална забрана за работа, а не както бе до момента – глоба от 500 евро. И то в града, където минават 300 000 човека на година само заради музея на “Ферари”.

Собствениците на бизнеса с тестови коли са против рестрикциите. “Ние сме предприемачи, работим в туристически град, а не може да си вършим работата. Вече има спад от 80% в заявките”, казва Мая Чорлука Валестри, която е собственик на Pit Lane Red Passion. Точно в тези часове имало най-голям оборот. “Все едно за забраниш ресторантите да работят от 1 до 2 следобед”, смята Стефано Равацини, пионерът на бизнеса, който отвори своя магазин преди 6 години.

Собствениците дори се опитаха да водят дело срещу ограниченията, но го загубиха. Сега се опитват да пренастроят бизнеса си, за да останат на печалба.

Следвайте ни в социалните медии