fbpx

15% от жените по света страдат от „депресирана вагина”

4 923

Ако се вярва на статистиката, само 45% от жените могат да се похвалят с редовен интимен живот. И това при условие, че в тази категория влизат жените, чиято възраст все още не е достигнала „златната”.

При други 30% от жените, сексът се среща периодично, докато в останалите, той е или почти несъществуващ, или се случва изключително рядко. Същевременно лекарите уверяват, че липсата на секс е вредна за здравето на жената: както от физиологична, така и от психологическа гледна точка.

Сега обаче се появи още по-шокиращо изследване, свързано с женските полови органи.

Оказа се, че близо 15% от дамите по света страдат от Вулводиния (Vulvodynia).

Ако някога сте гледали сериала „Сексът и градът”, може би си спомняте един епизод, в който гинеколог казва на Шарлот, че нейната вагина е депресирана.

Може би си мислите, че това е забавна история, но реалността всъщност е много по-сериозна.

Това е така, защото понятието „депресирана вагина” се използва от някои медици за описване на невероятно болезнено медицинско състояние, известно като Вулводиния (Vulvodynia).

Смята се, че състоянието засяга около 15% от жените и основният си симптом е постоянна болка в и около вулвата.

Какво е Вулводиния?

Според медиците Vulvodynia може да засегне жени от всички възрасти и често се среща при жени, които иначе са здрави.

Състоянието може да се превърне в дългосрочен проблем и може да бъде предизвикано от нещо толкова просто, като поставянето на тампон или докосване по време на секс.

За някои хора проблемът може да бъде още по-тежък, разпространявайки се до дупето им и вътрешни бедра.

Как да третирате „депресираната вагина”?

По-рано бяха предложени редица лечения за страдащите от „депресирана вагина“, включително анестетичен гел и лекарствени средства, отпускани с рецепта, като антидепресанти.

Има и редица неща, които можете да направите у дома, за да се почувствате по-добре, като например носене на 100% памучно бельо, избягване на ароматизирани продукти за интимна хигиена и прилагане на хладни компреси в района на вагината, за да се успокои болката.

Но нови изследвания може да са намерили алтернативен начин за подобряване на живота на милиони жени, страдащи от Вулводиния.

Изследователи от Орегонския университет по здраве и наука в Портланд твърдят, че групово терапевтични сесии могат да помогнат на жените да облекчат симптомите си.

Проучването, което е публикувано в Journal of Lower Genital Tract Disease, показва, че повечето жени с такова заболяване са претърпели значително подобрение в симптомите си, след като са посещавали шест месеца „групова когнитивна поведенческа терапия, базирана на внимателност”.

Често използвана за лечение на депресия и тревожност, когнитивно-поведенческата терапия (CBT) е вид говорима терапия, която помага на хората да управляват проблемите, като променят начина си на мислене и действие.

Според изследователите, в сравнение с групите за подкрепа на образованието, групата CBT показва по-голямо подобрение и предполага, че тя може да предложи „предимства за намаляване на дистрес, свързан с провокирана локализирана Вулводиния”.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...