14-годишен в безсъзнание след усложнения от грип

14-годишно момче от Банско е прието с усложнение от грип, изпаднало в безсъзнание в реанимация на благоевградската болница. Момченцето е със съмнение за менингоенцефалит, пише „Струма”.

Първа помощ му е оказана от спешен екип в дома му в Банско, след като получило силно главоболие, придружено с повръщане, загубило координация и направило гърч. Детето е прието по спешност в болницата в Разлог, но предвид нестабилното му състояние е транспортирано за благоевградската болница.

„Момчето постъпи в спешно отделение малко преди полунощ в тежко състояние с усложнение от грип”, каза дежурният лекар д-р Любима Кръстева.

Спешната лекарка поясни: „На детето се провежда антибиотично лечение у дома, първоначално оплакванията са били от болки в гърлото, силна кашлица и повишена температура. Направена е рентгенова снимка и не е установено възпаление на белия дроб.

След като повърнало същия ден, изпаднало в нестабилно състояние с промени в съзнанието, родителите веднага потърсили помощ. В спешно отделение предприехме реанимационни действия с анестезиологичен екип.

Свикан бе по спешност и екип за консултации начело със завеждащия на инфекциозно д-р Гайдарска, дежурен лекар от неврология и педиатър. След извършените изследвания детето е настанено в реанимация”, заключи д-р Кръстева.

„Това е първият тежък случай с усложнение от грип при дете за тази година, момчето остава за интензивно лечение”, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев.

Той допълни, че приемната диагноза е менингоенцафалит, предстоят допълните изследвания за установяване на точния причинител на опасното заболяване, както и консултация с национален специалист по детски инфекциозни болести, който ще пристигне днес на място в реанимация.

„По 5-6 пневмонии откриват на ден при рентгенографии на бял дроб дежурните екипи в образна диагностика на МБАЛ – Благоевград. В момента има завишаване на заболеваемостта от усложнения на остри вирусни инфекции – бронхити и пневмонни, основна група са възрастни хора, които имат хронични болести”, поясни д-р Митев.

Припомняме, че миналата седмица във Враца след усложнения от грип почина 4-годишно момиченце.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via