13 странни суеверия от целия свят

Какъв по-добър ден от петък 13-и, за да ви представим 13 странни суеверия от целия свят?

Жълъд в джоба за вечна младост

Забравете за кремовете против бръчки – в древна Англия жените носели жълъди в джобовете си, за да останат млади. Ричард Уебстър пише в Енциклопедията на суеверията, че това води началото си от дъба като дълголетно дърво.

Не яж маруля, ако искаш да имаш деца

През 19 век английските мъже избягвали салати, ако искали да създадат семейство. В Оксфордския речник на суеверията се предполага, че марулята е смятана за враг на плодовитостта заради схващането, че е „стерилно“ растение.

Не дъвчи дъвка през нощта

Забравете дъвката и се придържайте към водата за уста вечер, съветват в Турция. Според Хари Оливър, който е автор на книгата „Черни котки и четирилистни детелини“, турците вярват, че „ако дъвчете дъвка през нощта, вие всъщност дъвчете плътта на мъртвите”.

Не подарявай ръкавици

Ръкавиците са свързани с цяла плеяда от суеверия, датиращи от Средновековието и дните на рицарството. Тогава традицията повелявала рицарите да носят дамска ръкавица на шлемовете си.

Смята се, че и подаряващият, и този, за когото са ръкавиците, ще имат лош късмет. Можете да избегнете проклятието, ако поискате нещо в замяна.

Освен това е на нещастие, ако изпуснете ръкавицата и после я вдигнете сам – произлиза от обичая дамата да хвърля ръкавица с надеждата бъдещ любовник да я вземе.

Козелът носи късмет преди важна среща

Козелът е символ на Дявола, разврат и похот в продължение на хиляди години, но също така може да отклони бедата, която пресече пътя ви.

Ето защо се счита късмет да попаднете на коза, когато пътувате до важна среща. Вероятността за подобно нещо в града обаче не е много голяма.

Ако смачкаш полата си, чака те нова рокля

За жените е изключително досадно да намачкат полата си. Според Оксфордския речник на суеверията обаче, ако долният ръб на полата на една жена се подгъне така, че да се образува нещо като джоб, тя ще получи рокля за подарък.

Ангел прелита над нас по време на неловко мълчание

Това странно обяснение на неловко мълчание по време на разговор дължим на писателя Томас Дилън и романа му „Портрет на художника като млад пес”, където се появява фразата „тих ангел прелетя.”

Хапни грозде в полунощ за късмет

Когато часовникът удари полунощ на Нова година в Испания хапват грозде. Смята се, че това носи късмет през цялата година.

Ходи на лекар само в сряда

Смята се, че срядата е най-добрият ден да посетите лекаря си. Понеделник пък е най-подходящият за Отидете в болница в сряда

Според Енциклопедия на Суеверията, една стара приказка съпруги казва най-добрият ден да отидете в болница е в сряда. Понеделник е най-добрият ден за пътуване, а пък събота – най-лошият.

Бебето и кръгът сирене

В Средновековна Англия бъдещите майки пазели през деветте месеца от бременността пита сирене. Когато дойдело време за раждането, то се изяждало от членовете на семейството, като оставяли само кората.

Бебето се провирало през нея в деня на кръщенето си, за да бъде благословено с дълъг и проспериращ живот.

Стискай палци, когато минаваш покрай гробище

Според японската традиция, когато покрай вас минава катафалка или отминете гробище, трябва да стиснете палци, за да запазите родителите си.

Това идва от японската дума за палец – parent-finger – и когато го криете с другите пръсти, предпазвате родителите си от смърт.

Ако ви наака пиле, ще бъдете богати

Това суеверие е разпространено, както в Русия, така и у нас. Смята се, че ще увеличите състоянието си, ако птица изпусне екстрементите си върху вас.

Пазете великденската питка от Разпети петък една година

Това много прилича на традицията с парчето сватбена торта под възглавницата. Подобни питки са се появили за първи път по време на древни езически фестивали, но тогава не са били украсени с кръст.

Християните го добавили по-късно и днес традицията в Англия повелява хлебчето от  Разпети петък да се пази в къщата цяла година за късмет.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via