120 000 олимпийци са против ревизията на световните рекорди

Световната асоциация на спортистите-олимпийци (WOA) излезе със специално становище по повод предложението на Европейската атлетика (ЕАА) за ревизия и евентуално анулиране на световните рекорди, поставени преди 2005 година. Позицията на WOA е базирана на принципа за защита на коректните състезатели, които не прибягват до употребата на допинг.

„Предложените от ЕАА критерии за пренаписване на рекордите са много общи и това дава възможност да бъдат засегнати и много „чисти“ спортисти, които са били коректни и са спазвали правилата при постигане на техните успехи и рекорди. Те нямат никаква вина за това, че част от резултатите на други са били постигани с помощта на забранени средства и медикаменти“, се казва в становището, подписано от президента на WOA Жоел Бузу.

„Всеки пристъпил правилата следва да бъде санкциониран, борбата с допинга да продължи като става все по-непримирима, но ние сме длъжни и да защитаваме коректните атлети. В тази връзка, въпросните предложения на ЕАА не помагат с нищо в борбата с допинга и са некоректни към т.нар. „чисти“ спортисти“, се казва още в становището.

По този повод, Асоциацията на спортистите-олимпийци напомня, че е предложила няколко основни точки за засилване борбата с допинга:

– антидопинговата система да бъде изцяло независима от спортните федерации, от правителства и от организаторите на състезанията

– отделяне на повече финанси за борба с допинга, за да бъдем винаги една крачка пред нарушителите

– осигуряване възможност на коректните спортисти да се състезават, независимо от това дали техният спорт, НОК или държава са санкционирани.

Световната асоциация на спортистите-олимпийци обединява повече от 120 000 олимпийски състезатели по цял свят с мисия да работи в тяхна полза и защита, особено в социалната област. С представителството на 148 национални организации по всички континенти, WOA базира своята дейност на основните олимпийски принципи и идеали, завещани от основателя на модерното олимпийски движение Пиер Де Кубертен.

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via