12 хитри трика, с които ще свалите разхода на колата си наполовина!

Всяко посещение в бензиностанцията краде от бюджета ни и в един момент логично възниква въпросът: как е възможно да спестим повече гориво?

Ако автомобилът за вас е незаменимо превозно средство, то в такъв случай е необходимо да се възползвате от нашите съвети за това как да се спестите гориво, а оттам и не малка част от семейния бюджет. Разбира се, най-разумното решение за икономия на гориво е да изберете икономичен автомобил.

Но ако вече имате кола и нямате намерение да си купувате нова, възползвайте се от тези полезни препоръки.

Топ 12 начина да спестите гориво

Следете сервизното обслужване на автомобила си. С течение на времето всяка неизправност на превозното средство увеличава разхода на гориво (понякога два пъти). Например, износените двигатели увеличават разхода на гориво с до 20%, а запушеният въздушен филтър – до 10%.

Отървете се от допълнителните килограми в багажника си. Помислете дали имате нужда от този товар всеки ден. Извадете го и ще спестите 10% бензин.

Използвайте най-икономичния режим на шофиране при максимално предаване с минимална скорост. Ако колата ви предлага икономичен или зимен режим – не забравяйте да го включите. Шофиране с постоянна скорост може да спести до 30% бензин.

Следете налягането на гумите си. Намаляването на налягането увеличава разходите за гориво с около 2-3%. Силното налягане на гумите пък може да има неприятени последствия, затова то е необходимо да бъде винаги нормално.

Затворете прозорците и изключете климатика. Отворянето на прозорците при шофиране при скорост с над 50 km / h води до прекомерна консумация на гориво с 8%, докато работи климатикът пък разходът се увеличава с 15%.

Спирайте двигателя, ако времето за чакане е повече от една минута. Избягвайте задръствания, по-добре, маршрутът ви да бъде по-дълъг, но икономиите на гориво в края на месеца ще бъдат по-значителни. Един час престой в трафика е еквивалентно да пътувате 60 км по магистралата със скорост от 80-90 км / ч.

Не прегрявайте двигателя в продължение на повече от 10-15 минути. Стига да загрее двигателят – бензинът изгаря завинаги.

Възползвайте се максимално от кинетичната енергия на автомобила си. Натискайте педала на газта и спирачката допустимо най-малко, тъй като след спиране е необходимо да се даде газ, а това увеличава консумацията на бензин.

Изключете всички ненужни удобства в колата! Светлините, фаровете за мъгла и силната музика увеличават разхода на гориво с 5-10%.

Зареждайте висококачествено гориво. Не зареждайте бензин А-92 вместо А-95. Цената се различава с около 5%, но бензин А-95 ще намали разхода на гориво с 10-15%. В допълнение, зареждайте само при доказани и проверени бензиностанции. Това ще ви предпази от гориво с ниско качество, както и евентуални ремонти в бъдеще.

Стартирайте бордовия компютър и го включете в режим да отчита моментния разход на гориво. Този метод ви учи как да спестявате до 10% от горивото си.

Помолете ваш приятел или съсед да ви помогне в спестяването на гориво. Попитайте го, ако в установен момент ви е необходимо транспорт, дали може да ви закара – до работа, до супермаркета, до училището на децата ви. Така ще намалите пътуването си с вашия автомобил, и ще спестите гориво.

Всички съвети са лесни за изпълнение, ако ги приемете като правило. Следете разходите си за гориво. Ако приложите веднага нашите препоръки, още утре ще спестите 15-20% бензин.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via