fbpx

12 души спипани да преписват на матурата по БЕЛ

12 зрелостници няма да си спомнят с добро тазгодишните матури, след като бяха спипани от квесторите да нарушават правилата на изпита по български език и литература. Техните работи са анулирани, като девет от тях са хванати да преписват, а трима са пробвали да останат в стаите с второ мобилно устройство.

По двама от тях са от Благоевград, Кърджали, Пазарджик, София, Смолян, по един от Кюстендил и Монтана.

Дванадесетокласниците разсъждаваха по темата за „Човекът и вярата“ по Вапцаровото стихотворението „Вяра“, част от стихосбирката на поета „Моторни песни“. По-голяма част от явилите се останаха доволни от генерирания вариант, но както винаги темата предизвика у тях двете крайности – радост и тъга.

Статистиката на МОН сочи, че 4052-ма зрелостници не са се явили и ще трябва да оставят дипломирането си за септемврийската сесия. До самия изпит бяха допуснати 55 190, като 51 138 са положили матурата.

Отговорите ще бъдат обявени до 13 юни, като матурите отново ще се проверяват в изпитни центрове.

„Миналата година бяха прегледани бързо и качествено резултатите. В София има два, а всеки регион определя къде ще са изпитните центрове. Тестовете се проверяват в електронен вариант, не ги чете проверяващ, не е на хартия. Преди това изпитна комисия трябва да ги сканира“, обясни зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Родители сигнализираха за грешка в теста, пише „24 часа“. Във въпрос 7 трябва да се посочи в кое от изреченията не е допусната граматична грешка. Те смятат, че думата комисия трябва да е членувана. Учители също са категорични, че грешки има и в четирите изречения, въпреки че като верен е посочен отговор „б“. „Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат изисква да впечатли конкретна комисия, а не някаква си комисия“, казаха още учители и родители.

От МОН пък обясниха, че просто става дума за някаква комисия.
И тази година не мина без съмнения, че отговорите изтичат предварително.

Въпреки, че беше почти невъзможно да се препише на изпита, в интернет пространството се появиха мними търговци, които предлагаха отговори за матурата като цената варираше между 50 и 100 лева, съобщава Bulgаria ON AIR.

 

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
x