1018 осъдени заради обида към Ердоган

Общо 1018 души са били осъдени от турските съдилища заради обида към държавния глава на страната Реджеп Ердоган, съобщи „Джумхуриет“.

Изданието се позовава на статистика, предоставена от министерството на правосъдието в южната ни съседка за изминалата 2016 година.

Общо 4936 дела са били открити по обвинения за обида към президента. Престъплението е наказуемо с до четири години в затвора. Междувременно стана ясно, че 95 души са обвинени за шпионаж и издаване на държавни тайни за миналата година.

Турските власти си навлякоха гнева на западните страни заради безразборните арести и нарушаване свободата на изразяване. Преди година лидерът на опозиционната Републиканска народна партия Кемал Кълъчдароглу беше осъден да заплати 50 000 турски лидери, защото нарече президента „фалшив диктатор“.

В началото на месец април 2016 година жена от северната провинция Зонгулдак беше изправена пред правосъдието, защото в спор със свой приятел в социалните мрежи обиди Ердоган.

Два месеца по-рано пък турски шофьор на камион осъди жена си, защото е обидила турския президент. След делото последва и дело за развод.

 

Следвайте ни в социалните медии