10 -те най-популярни спорта в света

От хиляди години хората обичат да гледат и да упражняват спортове.

От древните олимпийски игри в Гърция до Супербоул, спортът е важна част от живота на човечеството. Кои са най-широко разпространените спортове?

Ето класация на 10-те най-популярни спорта в света:

Бейзбол

Това е най-популярният в САЩ спорт, но не е толкова разпространен по света. Първата професионална лига – Националната асоциация на бейзболните играчи, съществува от 1871 до 1875 г., а днес този спорт е на особена почит отвъд океана.

Бокс

Първоначално боксът не включва правила и се е играл с голи ръце, но с течение на времето са въведени повече правила и защити. Все пак боксът остава жесток спорт, който е забранен в някои страни. Въпреки това, той все още привлича много почитатели.

Ръгби

Произхождащо от Англия, ръгбито също е особено насилствен спорт, но също така е и един от най-разпространените и обичани в света и в САЩ.

Волейбол

Измислен през 1895 г., първите световни първенства по волейбол се провеждат чак през 1949 г., а от 1964 г. се представя като олимпийски спорт. Той се смята за един от най-популярните спортове по света, наред с футбола.

Хокей на лед

Оригиналният хокей може би е измислен преди хиляди години, но началото на модерния хокей е поставено в Канада. Първата игра на хокей на закрито се играе в Монреал през 1875 г. До 1900 г. играта става изключително популярна и сега е международна сензация.

Тенис

Започвайки от Англия, САЩ приемат тениса също и печелят с него милиони почитатели. Той е все по-популярен и е световен мултимилионен спорт.

Голф

Шотландия има най-голяма претенция към измислянето на голфа. От самото начало той се превърна в международен феномен за няколко милиона долара и привлича фенове от цял свят.

Крикет

С произход от Обединеното кралство, крикетът е популярен спорт в страни, като Индия, Камбоджа, Пакистан и други. Това е и третият най-гледан спорт с около 2,5 милиарда души зрители.

Баскетбол

Баскетболът е важен спорт в цял свят, като в него се конкурират 200 държави. Той има стотици милиони почитатели, а лесната игра го прави и изключително практикуван.

Футбол/сокър

Огромната популярност на футбола е обяснима. Подобно на баскетбола, това е относително евтин и лесен за практикуване спорт, освен това забавен.

Със Световното първенство, обединяващо стотици страни, спортът продължава да нараства по популярност, особено в САЩ.

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via