fbpx

10 растения, които да отглеждаме вкъщи

532

Използвайте ги за подправки, чайове и освежители на възхуха

Тези растения са изключително популярни и сравнително лесни за отглеждане. За някои от тях има трикове при отглеждането, но със сигурност си заслужават, тъй като след това растенията  могат да имат най-различни приложения.

Мента

Ментата е изключително полезно растение. Помага при главоболие, болки в корема и дори астма. Маслото от мента регулира кръвното налягане.

Копър

Чудесно растение не само за кисели краставички, то е богат източник на антиоксиданти, а хората казват, че спира хълцането. Растението обича слънчевата светлина и рохката почва, затова е най-добре да се насади в голяма саксия.

Сибирски лук

Това е вкусно растение, което помага за подсилване на имунната система.

Кориандър

Подправката от това растение е в основата на азиатката и мексиканската кухня. Изключително богато е на желязо и фибри и е чудесен начин за пречистване на организма.

Салвия

Салвията може да бъде открита в състава на много козметични продукти, заради богатото си съдържание на антиоксиданти, които забавят процеса на стареене. Вярва се, че дори помага за подсилване на паметта.

Магданоз

Изключително популярна подправка при готвене, но също така може да бъде консумиран и чист. Има високи нива на витамин К, който е много полезен за кръвта.

Босилек

Добър източник на фибри, който също така помага за прочистване на бъбреците и успокояване на нервите. Олиото от босилек помага при пъпки, заради противовъзпалителните си качества.

Лавандула

Това растение е невероятно – има успокояваща миризма и е добър антиоксидант. Обикновено се гледа навън, но можете да го засадите и в домашни условия, стига да получава достатъчно слънчева светлина.

Мащерка

Тази билка се използва още от древни времена при борба с респираторни заболявания. Има и антисептични свойства, както и невероятен аромат и вкус.

Розмарин

Това растение е изключително полезно, ароматно и вкусно. Вярва се, че помага за подобряване на паметта. Експеримент доказва, че хората се справят по-добре със задачи, свързани със запаметяване, когато в стаята за експеримент е пуснато ухание на розмарин.

Източник: http://www.economic.bg

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Моля, споделете статията, за да може тя да достигне до повече хора!

Благодарим ви!!!
Затвори