10 Любопитни факта за човешката психика, които едва ще откриете в книгите

Умът на човек е толкова пълен с изненади, колкото дълбините на океана. Учените постоянно изучават мозъка и научават повече за новите модели на поведение.

И броят на изненадите нараства! Например, знаехте ли, че колкото по-умен е човекът, толкова по-малко приятели има? Така че сега можете лесно да откриете гения сред приятелите си.

Обичаме психологията и днес искаме да споделим с вас най-интересните факти за тази наука. И всичко това има за цел да ви накара да се почувствате по-добре и да ви помогнем да преодолеете пречките в живота по-лесно.

10. Хората с много висок коефициент на интелигентност нямат много приятели.

Много отдавна, когато далечните ни предци били ангажирани с лов, приятелството било от съществено значение за оцеляването на племето, тъй като било по-лесно да се улови мамут с приятели. Хората все още се сприятелват, но не заради ползите от това.

Но едно скорошно проучване показа, че хората с висок коефициент на интелигентност не се нуждаят от много приятели. Това се случва, защото мозъкът им е зает с решаването на наистина сериозни проблеми и възприема комуникацията като загуба на време. Но това не е причина да се задоволявате с тази ситуация. Изследването доказва, че приятелството влияе положително не само на психологическото състояние, но и на здравното състояние. Ето защо понякога е по-добре да се измъквате от книгите и да говорите с интересни хора.

9. Депресията променя цветовото възприятие.

Хората, страдащи от депресия, често казват: “Животът е загубил своите цветове”. Това не е просто ярък израз, а истински медицински факт. По време на депресия, ретината става по-малко чувствителна към контрастиращи цветове и пациентите отличават цветовете слабо. Това също работи по обратния начин: ако сте заобиколени от сиви и бледи цветове, вие сте по-склонни към депресия и меланхолия.

Останалите 8 – четете ТУК!!!

Още статии в тази категория

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x
Share via