10 чудеса на Вселената

Кой е най-големият обект във Вселената? Разберете отговора на този въпрос и научете повече за още 9 невероятни астрономически чудеса.

10. Хипербързи звезди

Това са звезди, пътуващи из Вселената със скорост над 3.2 млн. км/ч. Вероятно са изхвърлени от черната дупка в центъра на Млечния път.

9. Газови куршуми

Понякога черните дупки „изстрелват“ газови куршуми. Те се движат със скорост една четвърта от тази на светлината. Достигат температури от десетки милиона градуса.

8. Радиовълните от галактиката M82

Неизвестен обект излъчва радио вълни – такива, каквито човечеството не е виждало никъде другаде във Вселената. Изглежда неговата скорост е 4 пъти по-голяма от тази на светлината.

7. Бездната

Това е район в Космоса, в който няма нито нормална, нито тъмна материя. Това е най-голямата бездна, която ни е известна. Разпростира се на около 1 млрд. светлинни години.

6. Стрелец B2

В облака Стрелец B2 откриваме десетки милиарди милиарди милиарди литри алкохол. Образувал се е в звездите бавно и е образувал един гигантски прилив.

5. Астероидът-комета P/2010 A2

Опашката й образува своеобразно X. Самият астероид се намира извън своя ореол от прах – нещо, което учените не са виждали никъде другаде.

4. PSR JI719-1438b

Планета, която е 18 пъти по-плътна от водата и която най-вероятно е изградена от диаманти. Това е милисекунден пулсар – малък и бързовъртящ се остатък от звезда, който е умрял при избухването на свръхнова.

3. Космически светкавици

Открити са край галактиката 3C303. Близо 10^18 ампера – равносилно на 1 трилиона светкавици. С други думи – това е най-голямото електрически поток, отчитан някога.

2. Бели дупки

Обратното на черните дупки. Не всмукват нищо. Напротив – изхвърлят огромно количество енергия. Според една от теориите Големият взрив е вследствие именно от тях.

1. Най-големият обект във Вселената

Звезден куп от 73 квазара, разпростиращ се на 4 млрд. светлинни години. 40 000 пъти по-голям е от Млечния път. Толкова огромен е, че подкопава изцяло сегашните астрофизични модели.

Още статии в тази категория
Коментари
Зареждане...

Ако статията Ви е харесала или смятате, че е полезна - моля споделете я с приятелите си.

Споделянето е много лесно и става само за секунда. Използвайте бутоните на социалните мрежи по-долу. Благодарим Ви!!!
x