10 нови случая на COVID-19 у нас

Общият брой на заразените с COVID-19 в страната са 2443 души

За деня (25 май) са открити общо 10 нови случая на коронавирус у нас – 4 души са в болница, 6 са амбулаторни. Няма нови заразени сред медицинския персонал. Няма нови жертви. Това съобщи д-р Ангел Кунчев, който тази сутрин съобщи актуалните данни на Оперативния щаб за разпространението на вируса в страната, предаде БГНЕС.

Очертани са 4 активни области. Увеличението на новорегистрираните спрямо предходния ден е с 0,2%. От десетте нови лица, четири са жени, шест са мъжете. Като цяло заразените мъже са 49%, а жените 51%.

Най-младият установен у нас е на 2 месеца. Средната възраст на заразените е 42 годни.

За София има два нови случая на заболели деца. Става въпрос за дете на 4 години и дете на 13 години, като и двете са на амбулаторно лечение.

Няма нови случаи на зараза сред медицинския персонал.

Общо излекуваните са 880. За 25 май новите са 18 случая.

Няма нови починали. Общият брой на жертвите у нас е 130. От всички починали 86 са мъже и 44 са жените.

Д-р Кунчев заяви, че кризата с COVID-19 освен голямо изпитание, беше и безпрецедентен стрес тест за всички системи, но най-вече за здравната.

По думите му анализите тепърва предстоят. За в бъдеще могат и ще бъдат направени изключително интересни анализи, които ще ни помогнат да оптимизираме работата на цялото обществено здравеопазване по един по-добър и по-ефикасен начин, заяви д-р Кунчев. Той отбеляза, че кризата е подчертала както добрите страни на системата, така и нейните слабости. В бъдеще ще се задълбочи работата с медицинските университети, добави още той.

COVID-кризата ще даде анализ и за това кои болници са гръбнакът на системата.

Следвайте ни в социалните медии