Хилари Клинтън с остро изявление срещу Зукърбърг

Проблемите на основателя на Facebook Марк Зукърбърг с американските политици продължават. Оказа се, че той е в полезрението и на Хилари Клинтън, която не е доволна от неговите действия досега, съобщава онлайн изданието Indiewire.

“Марк Зукърбърг трябва да плати цената за това, което причинява на нашата демокрация. Част от проблема, за тези от нас, които са ужасени от тази война между истинските и фалшивите новини, която ни заобикаля е, че не сме много добри в битките. Трудно е, защото се борим срещу алгоритми, плюс всички тези други влиятелни сили и е много трудно”, казва Клинтън.

Тя е направила коментара си по време на събитие за представянето на документален филм за компанията Cambridge Analytica, от която миналата година започнаха поредиците скандали около Facebook и личните данни на потребителите. Според Клинтън проблемът не е само какво се случва в и около социалните мрежи, когато има избори.

“Използването на нашите данни, за да ни манипулират и да печелят пари от нас е едно от основните предизвикателства пред нас. Това е наша информация, но хората изглежда забарвят, че трябва да искат да я притежават”, допълва Клинтън.

Тя дава и доста сериозно послание към технологичните компании: “Отвореното общество позволи на технологиите да бъдат създадени и сега да доминират в живота ни. Това е като лоша приказка. Ще убият златната гъска. Ще създадат политическа система, която или ще ги атакува сериозно, или ще ги стиска по начини, които не са продуктивни, или ще продължи да има пренебрежително отношение и те ще продължат да подкопават неприкосновеността на личните данни, свободата и демокрацията. Няма по-наложително предизвикателство за нас”, допълва Клинтън.

Следвайте ни в социалните медии