Скандал с биографията на Румен Радев (Снимки)

Скандална подробност в биографична справка за Румен Радев е на път да взриви академичната общност. На сайта на президентската институция, в информацията за държавния глава пише, че през 2000 г. става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой, пише novini.bg.

Справка в Регистъра за академични длъжности и дисертации към Националния център за информация и документация (НАЦИД) обаче показва, че президентът има обикновена докторска степен в направление “Организация и управление на въоръжените сили”. Темата на дисертационния труд на Радев е “Създаване и използване на системи за тактическа подготовка на авиационните екипажи и подразделения”.

Макар темата да е близка до дефинираната в биографичната справка има съществена разлика между това Румен Радев да е получил образователна и научна степен “доктор” и да е получил научната степен “доктор на военните науки”.

В класификацията на научните степени “доктор на военните науки” стои много по-високо от степента “доктор” и много по-малко хора, с доста натрупан опит, сериозна академична кариера и значителен научен принос стигат до нея. На практика, отбелязването в биографичната справка, че Радев е “доктор на военните науки” не отговаря на истината и приписва на президента много по-висока научна степен от тази, която реално има.

Не е възможно грешката да е и в регистрите на НАЦИД, тъй като там се съхранява цялостна и актуална информация, а отразяването на промяна в получена степен от някого става в реално време след издаването на съответната диплома.

До момента не е ясно дали грешката в президентската биография е случайна или не, както и кой е отговорен за качването на тази информация в сайта на институцията.

Следвайте ни в социалните медии