СЗО: Втората вълна на коронавирус може да бъде избегната!

Втората вълна от заразяване с коронавирус не е неизбежна – може да се избегне, ако се вземат превантивни мерки. В същото време остава заплахата от повторно избухване на епидемията. Това съобщи директорът на регионалния офис за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге на брифинг в Копенхаген.

“Втората вълна не е неизбежна. Но все по-голям брой държави премахват ограниченията и съществува ясна заплаха от повторни огнища на инфекция с COVID-19. Ако тези огнища не бъдат предотвратени, втората вълна може да дойде и може да бъде много разрушителна”, каза той.

Според него страните по света вече са научили много от началото на годината за борбата с епидемията. “Добрата новина е, че научихме много от първата вълна. Ако се появи ново огнище, ще бъдем по-добре подготвени, вече по-добре познаваме вируса, какви мерки работят, как да се подготвим”, продължи Клуге.

Той подчерта, че е необходимо внимателно и постепенно да се премахнат въведените ограничения, както и постоянно да се следи ситуацията.

Следвайте ни в социалните медии