Светът е в плен!

Светът е в плен на коронавируса!

В Европа почти няма отворени граници, по летищата в САЩ цари хаос, мерките за изолация стават все по-строги и нови държави преминават в режима на Италия.

Какво се случва в тази безпрецедентна ситуация обобщава вестник СЕГА.

Ето събитията от последните часове:

– В най-засегнатата страна в Европа – Италия, смъртните случаи нараснаха с 368 само днес. От тях 252-ма души са починали в област Ломбардия. Общият брой на умрелите вследствие на зараза с COVID-19 на Апенините е над 1800.

– В Швейцария всеки ден по обед местното правителство публикува на сайта си обновена информация за броя на заболелите. Днешните данни са шокиращи – с 800 случая повече в сравнение с вчера и общо 2200 положителни теста.

– Испания отчита рязък скок на броя на заразените с коронавируса – 2000 нови случая са регистрирани в рамките на 24 часа. В последното денонощие жертвите на COVID-19 са 97. Общият брой на заболелите в Испания вече е 7753, а починалите са 288. Властите официално обявиха извънредно положение, като въведоха мерки, аналогични по строгост на тези в Италия. На хората е разпоредено да не излизат в следващите две седмици от дома си, освен ако нямат нужда от храна и лекарства или не се налага да отидат на работа или до болница. Испанската полиция започна да използа дронове, за да предупреждава хората да се приберат и да напуснат паркове и спортни площадки, на коитое забранено събирането на хора. Испания е втората най-тежко засегната европейска страна след Италия.

– Строги рестрикции са въведени и във Франция, където въпреки ограниченията днес се провежда първият тур на местните избори. Затворени са кафенета, ресторанти и повечето магазини. В страната са потвърдени 4469 случая на заразени с коронавируса, а жертвите са 91. От днес започна ограничаване на транспортните връзки между градовете си. Товарните превози ще продължат както обикновено, няма да се спира и метрото. Част от самолетните терминали около Париж обаче ще бъдат затворени, а влаковете ще бъдат намалени наполовина.

– В Унгария е регистрирана първа смърт вследствие на инфекция с COVID-19, съобщи оперативният информационен център при унгарското правителство на своя уебсайт. В страната в момента са регистрирани 32 случая на зараза, като един от болните се е възстановил.

В страната е обявено извънредно положение, забранени са мащабни обществени мероприятия и е въведена забрана за влизане на туристи от Иран, Италия, Китай и Южна Корея, с изключение на унгарски граждани, които пристигат от тези страни.

По официални данни няма напълно затворени граници. Българските граждани трябва да следят информацията на сайта www.police.hu. На словенско-унгарската граница са се образували километрични опашки. На границата с Италия Словения пропуска кордони, но процесът на преминаване е много бавен и несигурен.

– Германия ще затвори частично границите си с Франция, Швейцария и Австрия от утре, като мярка за ограничаване на разпространението на коронавируса. Ще се допуска преминаването само камиони и на трансгранични работници.

– Гърция въвежда още по-строг контрол за допускането на клиентите в хранителните магазини, където въпреки ограниченията има голямо струпване на хората и това повишава рискът от разпространението на COVID-19. Според нова правителствена наредба съобразно квадратурата на супермаркетите ще се допускат определен брой клиенти на безопасно разстояние един от друг. Контролът се извършва от полиция и охраната в големите вериги. Над 100 собственици на заведения за обществено хранене, които работят въпреки забраната, са задържани. Глобата е 5000 евро. От утре се прекратяват и част от фериботните връзки към гръцките острови, за да се ограничат пътуванията. Коронавирусът взе днес 4-та жертва в Гърция, където заразените вече са 228.

Властта в Атина затвори днес границите си със Северна Македония и Албания. Премиерът Кириакос Мицотакис съобщи, че единствените, които ще могат да преминават, са онези, които транспортират стоки и имат гръцко гражданство или живеят в Гърция. Границите се затварят по въздух, море и земя. От днес Гърция затвори плажовете, които при затоплянето от последните дни започнаха да се пълнят с хора, както и ски курортите си.

– Австрия – От днес – 15 март, се въвежда почти италиански тип карантина. Канцлерът Курц обясни, че напускането на дома се позволява само в три случая – за набавяне на хранителни продукти, заради неотложна професионална дейност или за да се помогне на човек, изпаднал в затруднение. Разходките не са напълно забранени, но трябва да се правят само в компанията на хората, с които се обитава едно жилище. От утре полицията ще следи строго за мерките.

– В Чехия ситуацията е аналогична, като правителството обмисля да въведе общонационален режим на карантина. “Придвижваме се към приемането на следващата мярка за епидемиологична безопасност, максималната мярка – общонационална карантина”, заяви премиерът Андрей Бабиш пред телевизия “Прима”.

Въпреки въведеното извънредно положение в страната броят на заразените с COVID-19 нараства бързо. В събота установените случаи бяха 189, а в момента вече са 231. Бабиш очаква, че до вечерта ще има повече от 300. Най-голям брой заразени са регистрирани в Прага. Министерството на здравеопазването на Чехия за първи път информира за появата на коронавирус в републиката на 1 март.

– В Словения заразените от коронавирус вече са 219, съобщи местното министерство на здравеопазването. Повечето от тях са на възраст между 30 и 50 години. Кризисният щаб, който се ръководи от премиера Янез Янша, разпореди от утре всички училища, детски градини, паркове и ресторанти да бъдат затворени. Здравният министър Здравко Почивалшек съобщи, че аптеките, магазините за хранителни продукти, пощите, банките и бензиностанциите ще работят както и досега.

– Правителството във Великобритания планира да даде право на полицията да задържа хора с коронавирус, които не спазват карантина, съобщи здравният министър Мат Хенкок. Извънредните правомощия на властите ще бъдат уточнени през предстоящата седмица. Правителството в Лондон е подложено на унищожителна критика за неадекватните си действия в кризата.

– Сърбия – Късно снощи сръбското правителство разшири списъка на страните, от които не пропуска граждани, идващи от тяхна територия. Граждани, идващи от Франция, Германия, Словения, Австрия, Испания, Гърция и Швейцария, няма да бъдат допускани да преминават на територията на страната, включително транзит. Тези страни допълват досегашния списък, състоящ се от Италия, Иран и Румъния, както и от отделни градове и провинции на Китай и Република Южна Корея. За транзитно преминаващи товарни автомобили от Италия към Турция през Словения, Хърватия, Сърбия и България е предвиден коридор.

– Хърватия – Режимът на работа на ГКПП е в тясна връзка с този на Сърбия – ако сръбските власти спрат да допускат транзитно преминаващи пътници от определени страни, то и Хърватия автоматично спира допускането им в страната.

– Северна Македония – Взето е решение за затваряне на сухопътните ГКПП на Република Северна Македония с изключение на Табановце, Деве Баир, Кяфасан, Богородица и Блаце. Пунктовете се затварят за преминаващите граждани (включително автобуси), но не и за товарен трафик. Така се затварят два ГКПП с България – при Петрич – ГКПП Златарево – Ново село, и при Благоевград – ГКПП Логодаж (Станке Лисичково- Делчево). Отворени на границата с България остават гранично пропусквателни пунктове Гюешево/Деве баир. Също така временно се затваря летище „Св. Апостол Павел“ в Охрид.

– Албания – От 00:00 часа на 15.03.2020 г. Албания затвори за вход всички сухопътни ГКПП . Мярката не засяга транспорта на стоки. По данни на посолството ни в Тирана за всички граждани, желаещи да напуснат Албания, се изисква да се свържат с местните полицейски власти с цел получаване на разрешение да може да пътуват до границата с частни транспортни средства, с изключение на автобуси.

– Румъния – Считано от 14 март 2020 г., 16 часа, за един месец бяха затворени ГКПП с 5 държави – България, Сърбия, Унгария, Украйна,Молдова. По отношение на България става въпрос за ГКПП Черна вода – Кардам, Добромир – Крушари, Липница – Кайнарджа, Свищов – Зимнича (повреда във фериботна връзка), Турну Мъгуреле – Никопол, Бекет – Оряхово.

– “Велт ам Зонтаг” съобщава, че американският президент Доналд Тръмп е поискал ексклузивни права върху ваксина за коронавирус, която се разработва от базираната в Германия компания CureVac. Изданието твърди, като се позовава на анонимни източници, че Тръмп е предложил големи суми пари на германски учени, които разработват ваксина.

– 156 400 са случаите на коронавирус в света, жертвите са 5833, обяви институтът Джон Хопкинс. Десетте най-засегнати страни са Китай (80 995), Италия (21 157), Иран (12 729), Южна Корея (8086), Испания (7753), Германия (4585), Франция (4469), САЩ (2952), Швейцария (1359), Великобритания (1143).

– Нови страни в Латинска Америка се затварят за европейци. Колумбия изгони двама френски и двама испански граждани за нарушение на карантината. Става дума за две двойки туристи, които са предприели екскурзии в нарушение на ограниченията за пътуващи от най-тежко засегнатите страни.
– Чили постави под карантина 1300 души на борда на два круизни кораба, след като възрастен англичанин на един от тях се оказа заразен с коронавирус. И двата кораба обикалят фиордите на Патагония.

– Тайланд обяви рекорден брой нови заразени днес – 32, с което общият брой на инфектираните с коронавирус се покачи до 114. Страната бе една от първите засегнати след Китай, но и една от първите, които обявиха, че са овладели епидемията.

– Израел смята да използва антитерористични системи за проследяване на потенциални вирусоносители, обяви премиерът Бенямин Нетаняху. “Съвсем скоро ще започнем да използваме срещу коронавируса дигиталните технологии, с които се борим срещу тероризма”, обясни той, като уточни, че за целта е необходимо одобрение от министерството на правосъдието, тъй като подобни мерки нарушават правата на пациентите. Шин Бет, израелската служба за вътрешна сигурност, потвърди, че проучва технологични възможности за борба с коронавируса по искане на премиера и министерството на здравеопазването. Според експерти, цитирани от “Гардиън”, това може да включва проследяване в реално време на телефоните на заразени пациенти, за да се следи дали не нарушават карантината, както и да се провери каква е историята на тяхното заразяване.

– Жертвите във Великобритания се удвоиха в последните 24 часа и вече са 21. Повече от 200 учени призоваха правителството да предприеме по-строги мерки за ограничаване на разпространението на заразата.

– Хаос цари по летищата в САЩ. В Чикаго, Далас и другаде се вият гигантски опашки, никой не спазва дистанция, няма никакви мерки да ограничаване на заразата, показват кадри в социалните мрежи. Вчера влезе в сила забраната за влизане в страната на жители от 26 европейски държави. От полунощ в понеделник към тях се присъединяват и Великобритания и Ирландия. Всички американски граждани, които се завръщат в родината си, подлежат на задължителен преглед. Пътници разказват, че чакат 6 часа за куфарите си, а на гишетата за паспортен контрол се чака още поне 2-3 часа.

– В Япония случаите се увеличиха на 1484 към тази сутрин – по-сериозен ръст в сравнение с предишния ден. В общия брой на заразените са включени и 697 души на круизния кораб “Даймънд Принсес”, както и 14 завърнали се с чартърни полети от Китай. Смъртните случаи са 29, като за последните 24 часа са се увеличили с един. Седем от жертвите са от круизния кораб.

– Белият дом огласи, че президентът Доналд Тръмп не е заразен с коронавирус. Дни наред Тръмп отказваше да се изследва, въпреки че имаше поне няколко срещи с хора, които впоследствие се оказаха с положителни проби. Вчера най-сетне американският президент обяви, че се е подложил на тест, а снощи бяха обявени и резултатите от него.

– За втори ден в Китай “вносните” нови случаи (хора, дошли от чужбина) са повече от хората, които са се заразили в страната. В изминалото денонощие страната регистрира 20 нови случая на коронавирус, но 16 от тях са хора, пристигнали от чужбина. Другите 4 случая са в Ухан – началото на пандемията. Събота беше десетият пореден ден, в който в провинция Убей не беше регистриран нов случай извън Ухан. От останалите 16 случая, пет са в Пекин и три в Шанхай. Единият случай в Шанхай е китайски гражданин, който живее в Милано и се е прибрал в родината си през Франкфурт на 12 март. Друг от новите случаи – в провинция Гансу, е пристигнал чрез чартърен полет от Иран, а други двама са дошли от Саудитска Арабия.

Следвайте ни в социалните медии