Роботите няма да заменят хората

Едно от големите притеснения на не малко служители е, че в бъдеще ще бъдат изместени от роботи в множество професии. Според Amazon обаче това няма да е точно така.

В интервю за БиБиСи, Тай Брейди, който е ръководител на звеното по роботика на Amazon, казва, че компанията винаги ще има нужда от хора в складовете си.

Трябва ли да се притесняваме от еволюцията на роботите

В момента Amazon използва над 200 000 робота в около 50 от складовете си. Компанията продължава да инвестира сериозно в автоматизацията на голяма част от работата и роботите имат голяма роля в реализирането на тази цел.

5 необичайни технологии и стартъпа от Webit 2019

Въпреки това, Брейди не вижда бъдеще, в което в складовете ще има само роботи. “Нито грам в тялото ми не вижда това. Аз мисля за симфония от хора и машини, които работят заедно. И двете са нужни. Предизвикателството пред нас е как умно да разработим машините си така, че да увеличат възможностите на хората”, казва Брейди.

Той допълва, че твърденията, че роботите и изкуственият интелект постепенно ще заменят хората са “мит”. Според него по правилно е на нещата да се гледа с малко по-различен поглед. “Трябва да преформулираме отношенията си с машините. Машините трябва да разширяват възможностите на хората. А когато получаваш продуктивност, тогава имаш възможност да създадеш нови работни места, които преди пет години дори не можехме да си представим”, казва Брейди.

Мебелите също се превръщат в роботи

Целта на роботите в складовете е да улеснят работниците, като вземат част от рутинните и повтаряеми дейности, като местенето на палети, подреждането на кашони и т.н. Същевременно роботите все още изпитват сериозни трудности с хващането на претмети в разлини форми и размери и там хората помагат.

Компанията иска и чрез роботите да повиши безопаността в складовете си и да подобри условията на труд, заради които е била критикувана неведнъж. “Не става дума за изправяне на хората срещу роботите. Целта е хората и машините работят заедно, за да изпълняват задачите си”, казва Брейди.

Следвайте ни в социалните медии