Реджеп Ердоган: Ние може да върнем смъртното наказание!

Ние може да върнем смъртното наказание. Това е казал турският президент Реджеп Ердоган, цитиран от вестник Хюриет.

Държавният глава коментира случая на убитата от бившия си съпруг Емине Булут, който е предизвикал вълна от масови протести в югоизточната ни съседка.

“Всички очакват властите да предприемат радикални действия. Хората искат връщане на смъртното наказание и аз, в качеството си на президент на Република Турция, решително ще подкрепя парламента, в случай че депутатите предприемат съответните стъпки в тази посока. По този въпрос и аз, и законодателите в Меджлиса сме на една вълна”, е коментирал още лидерът на страната на два континента.

Той също е посочил, че е помолил съответните комисии в органа на законодателната власт в Анкара да проучат въпроса.

Ердоган се е спрял и върху уволнените валии на провинциите Диарбекир – Адндан Селджу Мъзраклъ, Ван – Ахмет Тюрк и Мардин – Бедия Йоздокче Ертан, обвинени в терористична дейност и призиви за насилствено сваляне на конституционния строй.

“Тези хора получаваха огромни суми от бюджета и ги предаваха на терористите от Кюрдската работническа партия (ПКК). Парите на данъкоплатците са се превръщали в куршуми и експлозиви, убивали наши съграждани”, категоричен е бил той.

Последният осъден смърт в Турция е бил екзекутиран през 1984 г.

Следвайте ни в социалните медии