Първи подробности за мъжа, който се хвърли от прозорец на междустълбищната площадка на блок в Благоевград

62-годишният Георги Близнаков – собственик на пирамидата “Дупнишка популярна каса”, се е самоубил в Благоевград, съобщиха местните сайтове.

Рано тази сутрин на тел.112 е подаден сигнал за открито тяло на мъж пред блок 37 в благоевградския жк “Запад”. На място са изпратени екипи на полицията и “Спешна помощ”. Установено е, че самоубиецът е скочил от прозорец на междустълбищната площадка на блока, в който не е живеел. Една от живущите в блока обясни, че го е видяла как влиза във входа, но не го познава.

По-късно на място е пристигнала и съпругата на Близнаков – Ивона Близнакова. Двамата са подсъдими за незаконна банкова дейност, за пране на пари и данъчни престъпления. Делото се гледа от Кюстендилския окръжен съд.

През 2016 г. “Дупнишката популярна каса”, чиито собственици бяха Близнакови, фалира. Съпрузите бяха арестувани и обвинени, че от името на Кредитно-спестовна кооперация “Дупнишка популярна каса” са извършвали банкови сделки без да имат право по закон. Привлекли на влог от 216 пострадали лица общо около 3,6 млн. лв.

Популярната каса в Дупница е привличала вложители с високи лихви – от 14 до 18%, като са приемани суми дори след като дружеството е обявено в несъстоятелност. А касиерката Ивона Близнакова обяснявала пред клиенти, че те са клон на банка, а влоговете са гарантирани до 100 000 лв.

Семейството е подсъдимо и за това, че Близнаков като шеф на Касата дал 1,5 млн. лв. заем на жена си за строителството на хотел и жилищна сграда в Сапарева баня. Прокуратурата ги обвини още, че са не са платили 135 702 лв. корпоративен данък, като попълнили неверни данъчни декларации от 2010 до 2014 г.

Наказанието по закон от 5 до 10 години лишаване от свобода и глоба от 5 до 10 хиляди лева.

Следвайте ни в социалните медии