Официално! Microsoft прекрати поддръжката за Windows 7

Разговорите за това, че американската компания Microsoft скоро ще прекрати поддръжката на операционната система Windows 7, продължават от доста време. Миналата година стана известна точната дата – 14 януари 2020 г. И сега дойде този ден, след като имаше редовни актуализации повече от десет години за тази ОС.

Windows 7 се появи през последното десетилетие, през 2009 г. Прекратяването на поддръжката означава, че вече няма да има актуализации за тази версия на софтуера. Освен това специалистите на американския софтуерен гигант няма да консултират потребителите по никакви въпроси, свързани с работата на операционната система.

Microsoft отбеляза, че след прекратяването на поддръжката за Windows 7, личните компютри продължават да работят както обикновено. Компанията обаче препоръчва на всички потребители да надстроят своите Windows 7 ОС до Windows 10, като едновременно с това надградят и хардуера.

Спомнете си, че преди това всички потребители имаха възможността безплатно да преминат от Windows 7, Windows 8 или Windows 8.1 на Windows 10. Сега, за да можете да използвате най-новата версия на операционната система от Microsoft, ще трябва да придобиете отделен лиценз.

В заключение добавяме, че през 2019 г. делът на Windows 7 на пазара на операционни системи е намалял с около 11% в сравнение с 2018 г. и възлиза на 26,64%. В същото време Windows 10 успя да заеме повече от половината от пазара. Както отбелязва NetMarketShare, тази версия на софтуера е инсталирана на почти 55% от устройствата.

Интересен факт е, че утре ще бъде пуснат браузъра Edge Chromium за Windows 7. Въпросът е колко дълго този браузър ще се поддържа в остаряла операционна система? Миналата седмица Google обяви, че браузърът Chrome ще се поддържа в Windows 7 за още 18 месеца, което би следвало да означава същото и за Chromium.

Сега Microsoft заяви, че ще осигури поддръжка за същия период. Актуализации за Edge на Windows 7 ще бъдат пускани поне до 15 юли 2021 г.

Най-вероятно дори този период ще бъде удължен. Microsoft предлага Extended Security Updates на организации с Windows 7 компютри, които са готови да платят. Такива актуализации се издават в продължение на три години след прекратяването на поддръжката. Тъй като Microsoft все още ще пуска актуализации (независимо, че ще са платени) за Windows 7, през цялото това време браузърът трябва да се поддържа. В този случай все пак ще съществува зависимост и от срока на поддръжка на Chromium.

Дори и да нямате платена поддръжка за Windows 7, все още добрата новина е, че браузърът трябва да се поддържа безплатно. Edge ще ви даде малко време до надграждане до Windows 10.