Откриха шестокласник в безпомощно състояние в центъра на Варна

13-годишно момче, припаднало в двор на кооперация в центъра на Варна след коктейл от дрога и алкохол, бе спасено след подаден сигнал от граждани на тел. 112, пише Varna24.bg.

Случаят е от 27 октомври. Група младежи се събрали във вътрешен двор на кооперация, където по принцип обичали да се скатават. На пръв поглед хлапетата с нищо не нарушавали обществения ред, слушали музика и се шегували помежду си. В един момент обаче едно от децата започнало да повръща. След това било забелязано да стои на оградата на двора доста омърлушено, а около него кръжали част от приятелите му. Компанията обаче в един момент бързо се изнесла, а до момчето останал само един от приятелите му.

В един момент детето се свлякло на земята в несвяст, а единственият останал придружител се спуснал да търси помощ от хора, работещи наблизо. При вида на безпомощния младеж жена веднага набрала тел. 112, за да потърси помощ, но в мига, в който чул за линейката младежът отворил очи и се развикал, че за нищо на света не иска да идва линейка, при което скочил и залитайки избягал в неизвестна посока. Жената хукнала след него, но от момчето нямало и следа.

Постояла на улицата и докато се чуди какво да прави, от близкия съседен двор се появил отново приятелят на младежа и посочил мястото, където се е скрил. Детето обяснило, че момчето отново е припаднало, след което признало че се касае за употреба на дрога със съмнително качество. Незабавно бил подаден сигнал отново на тел. 112, а докато чакали линейката момчето припряно разказвало, че приятелчето било добро и свястно хлапе и му било за първи път да опитва подобно нещо.

Преди линейката обаче на място дошъл полицейски екип, който съдействал на опиянения младеж да стъпи на крака и дочака линейката. Станало ясно, че детето е на 13 години и е употребило дрога в комбинация с бира. Медицинският екип отвел младежът в болнично заведение, където му била оказана незабавна помощ. Впоследствие станало ясно, че родителите на момчето били интелигентни и уважавани хора, които обаче и друг път са се сблъсквали със същия проблем. Вероятно поради тази причина и младежът не е искал да бъде търсена помощ.

“По-добре да изяде няколко шамара, но да е жив!”, коментирал приятелят, който единствен не се изплашил от случилото се и благодарил за съдействието.

Тревожна е статистиката, според която пада възрастовата граница при употребата на дрога във Варна. Според специалистите марихуаната, която днешните младежи пушат, няма нищо общо с тази от преди 20 години и тя е премесена с опасни съставки, които могат да доведат до фатални последствия. Още по-опасна е т.нар. дизайнерска дрога, в която са забъркани различни и опасни съставки. Те съветват родителите да наблюдават децата си за нетипично поведение и при най-малко съмнение да ги подложат на тест и вземат незабавни мерки, преди да е късно.

Следвайте ни в социалните медии