Откриха антична баня в центъра на Варна

Останки от късноантична баня намериха археолози в историческия център на Варна. Руините бяха открити миналата година при изкопни работи за строеж на нова сграда. Проучванията показаха, че откритата сграда е била ползвана като баня, съобщи зам. научният ръководител на разкопките Елена Мирчева от Археологическия музей в града.

Тя уточни, че през миналата година е проучена само малка част от парцела, а от откритото са направени изводи, че вероятно намерената стара сграда е била градското водохранилище с нимфеум като градска чешма. Мирчева допълни, че през тази година екипът е попаднал на други части, където има хипокауст /подово отопление/, което е характерно за античните бани.

По думите й със сигурност сградата в първоначалния си вид, при своето построяване вероятно в началото на 5-ти век, е била баня. На по-късен етап е била преустройвана и може би е функционирала и като градско водохранилище.

Проученото пространство не е много голямо, но е изключително богато на информация и на находки, допълни Мирчева.

По думите й е открит много керамичен материал, който потвърждава, че сградата е функционирала през 5-ти и 6-ти век.

Намерен е и изключително богат нумизматичен материал. Досега са открити повече от 200 монети в двете хипокаустни помещения. Сградата е била богато украсена, открити са мраморни облицовки, подови сцени, ценни мазилки в различни цветове, което показва че е била много внушителна.

Проучването, което се извършва в момента, е към своя край, защото договорът е за определена квадратура, каза още археологът. По думите й вече има сключен договор за изследване в съседния парцел, където древната сграда продължава.

Следвайте ни в социалните медии