Открито е лекарство за Алцхаймер?

Американска компания за лекарства твърди, че е създала първата терапия, която може да забави болестта на Алцхаймер и сега е готова да го въведе на пазара.

В момента няма лекарства, които могат да направят това – съществуващите помагат само за забавяне на симптомите, съобщи АФП.

Компанията “Биоген” твърди, че скоро ще потърси регулаторно одобрение в САЩ за “новаторското” лекарство, наречено адуканумаб.

Планира се документите да се подадат в началото на 2020 г. и да има презентации в Европа.

Процесите на одобрение могат да отнемат година или две. Ако успее, компанията има за цел първоначално да предложи лекарството на пациенти, които преди това са били включени в клинични проучвания на лекарството.

Съобщението е донякъде изненадващо, защото компанията бе преустановила работата си върху лекарството през март 2019 г., след разочароващи резултати от изпитанията.

Но компанията заяви скоро, че нов анализ на по-голям набор от същите проучвания показва, че по-високите дози адуканумаб могат да осигурят значителна полза за пациенти с ранен Алцхаймер, забавяйки клиничния им спад, така че да запазят повече от паметта си и всекидневните си жизнени умения – неща, показващи че болестта обикновено отслабва.

Повече от десетилетие не е имало нови лекарства срещу деменция.

Изпълнителният директор на Biogen Мишел Вунацос заяви: “Надяваме се на перспективата да предложим на пациентите първата терапия за намаляване на клиничните последствия на болестта на Алцхаймер.”

Проф. Барт Де Строопър, директор на Института за изследване на деменцията във Великобритания в Университетския колеж Лондон, каза: “Фантастично е да чуем тези нови положителни резултати, произтичащи от изпитванията с адуканумаб. В момента нямаме ефективни лечения, които да забавят или да спрат прогресията на Алцхаймер и се надявам това да означава повратна точка “.