Нов удар по Huawei

Последствията от забраната на Huawei в САЩ продължават да нарастват, като китайската компания за хардуер вече не може да бъде член на асоциацията SD (търговската група, която се съгласява със стандартизирани спецификации за SD и microSD карти). С други думи, Huawei вече няма право да предоставя официална поддръжка на SD или microSD карти в бъдещите си телефони или лаптопи.

Асоциацията на SD потвърди на Android Authority, че отстраняването на Huawei от групата се дължи на изпълнителната заповед на Тръмп, което е поредният удар за компанията в резултат на тази забрана. MicroSD картите и SD картите ще продължат да работят върху съществуващия хардуер на Huawei, но отпадайки от списъка в бъдеще няма да може да предлагат нови устройства с такъв слот.

SD Асоциацията също не е първата, която прекратява връзките си с компанията: Google, ARM, Intel, Qualcomm и Broadcom също са сред компаниите, които са преустановили работата с Huawei поради забраната. Wi-Fi съюзът, който определя Wi-Fi стандартите в индустрията също „временно ограничи“ членството на Huawei вследствие на забраната на САЩ.

Всички тези забрани могат сериозно да попречат на способността на Huawei да произвежда хардуер изобщо, още по-малко да се конкурира на американския технологичен пазар. Премахването на SD карти може да не е най-големият проблем за компанията в момента. Подобно на Android и Windows (за които Huawei вече разработва заместващи операционни системи), Huawei е подготвила и заместител на microSD картите.

От края на 2018-а компанията преминава към нов стандарт за карти памет – Nano Memory, които са тяхна разработка, имат по-малки размери от microSD и вече се използват от устройства като Mate 20 Pro и P30 Pro. По-достъпните смартфони на Huawei, каквито са P30 Lite и P Smart 2019, все още разчитат на допълнителна памет от вида microSD.

Следвайте ни в социалните медии