Нови подробности около виновника за взрива във Варна!

Дни преди взрива на жилищен блок във Варна, предполагаемият извършител – бившият полицай Веселин Димитров, написал писмо до местен сайт, в което споделя проблемите си, съобщава NOVA.

В писмото той заявява, че е полагал материални грижи за бившата си жена и заплашва да се самоубие.

Издирването на Димитров продължава. Стана ясно, че след подадена жалба от жена му заради домашно насилие той е имал ограничителна заповед от 6 януари.

При взрива загинаха двама души. Все още самоличността им не е установена.

„Става въпрос за психопатна проява в основата, на която стои ревността”, коментира в ефира на „Здравей, България” психиатърът Веселин Герев.

„Човекът се е изкарва жертва. Обикновено практиката показва, че когато някой е насилник, той, за да смекчи вината си, се опитва да привлече общественото внимание, като се изкара жертва на ситуацията. В случая имаме категорично такава проява. Освен това той казва, че може би ще сложи край на живота си, ако жена му не се върне при него. С това изказване той е целял да привлече внимание, за да потуши проблема. Но тук става въпрос за 20-годишен тормоз, а вероятно и за злоупотреба с алкохол.След което като правило се стига първо до психическо, а после и до физическо насилие”, посочи психиатърът.

По думите му полицията е трябвало да контролира случая, след като има издадена ограничителна заповед.

„ Веселин е бивш полицай. Така че вероятно е бил предупреден от негов колега, за да се размине без проблеми. При служителите на МВР, аз наблюдавам един много специфичен психопрофил, който малко изкривява техния характер. Прави ги малко по-агресивни и настойчиви. Много от тези хора до такава степен променят психиката си, че не могат да разграничат професионалните си ангажименти то личния си живот”, смята психиатърът.

Според него мъжът е опитал да излезе от ситуацията по много начини, но изпадайки в безизходица е взел решение да унищожи всичко около себе си. „За съжаление са пострадали и невинни хора”.

„Недоумявам защо журналистите от местния сайт не са уведомили прокуратурата”, казва Герев.

„Много интересна е психиката на психопата. Изкарвайки се жертва, той подсъзнателно мисли да убие, но да не посегне на себе си”.

Психиатър Герев смята, че Веселин не е втората жертва: „Трябва да се проверят близки и познати на жената, които може да са били във взривения апартамент. Възможно е тя да не била сама”.

Експертът посочва, че при ревностна параноя, насилникът често набелязва случайни хора.

Трети ден след взрива в жилищен блок във Варна няма яснота как е бил предизвикан.

Пострадалите при инцидента се възстановяват, но обгорените жилища са негодни за обитаване посред зима. Един от хората останали без дом е Иван Иванов.

„Вече съм по-добре. Семейството ми ще бъде изписано днес от болницата. Случилото се е страхотен шок. Да се събудиш в 04.20 и да видиш навсякъде пламъци и дим. Бяхме в капан. Помня, че дадох на жена ми и детето мокри кърпи, за да можем да дишаме. Отворих прозореца и виках за помощ. Кучето ни се скри от ужас. Връщах се да го търся. Реших, че е умряло. За щастие, се оказа, че се е спасило. В момента живеем при родителите ми, но не можем да останем за постоянно там”, разказва Иван.

„До момента в общински жилища са настанени 13 души. Иван може да се обърне за съдействие към кмета, за да му бъде помогнато”, поясни Таня Василева, директор „Социални дейности” в Община Варна.

„Жената на Веселин е настанена в кризисен център. В момента е на сигурно място. Прочетох писмото. Това е един дълбоко неудовлетворен от живота си човек”, коментира Анна Николова от Фондация „SOS – Семейства в риск”, Варна.