Новата “Мис Америка” е биохимик (Видео!)

Биохимичка от Вирджиния бе коронована за Мис Америка 2020, след като представи на живо научен експеримент, който разчупи стереотипите на конкурса, съобщава Би Би Си.

Камил Шрайър победи 50-те си съпернички за короната на снощния финал в Ънкасвил, щата Кънектикът.

Облечена с лабораторна престилка, 24-годишната Шрайър впечатли журито с демонстрацията си и спечели 50 000 долара стипендия. В речта си при приемането на наградата Шрайър заяви, че се е надявала да счупи стереотипите за това какво е да си Мис Америка през 2020 г.

Шрайър има две висши образования и учи за доктор в специалност „Фармация“ в университет във Вирджиния. За нея „Мис Америка е някой, който трябва да образова“.

От 2018 г. конкурсът се опитва да промени своя имидж, като изостави сегмента с банските костюми и критериите, базирани на външния вид. Вместо това кандидатките за титлата показват своите таланти и биват разпитвани за своята страст, мнение и разбиране за ролята на Мис Америка.

„Повече няма да съдим нашите кандидати по външен вид, а това е сериозна промяна“, каза бившата Мис Америка Гретхен Карлсън, която през 2018 г. обяви реформата. Шрайър смята, че експериментът ѝ в сегмента с талантите – каталитична декомпозиция на диводороден пероксид – е изиграл сериозна роля за спечелването на титлата „Мис Вирджиния“ през юни.

Следвайте ни в социалните медии