“Националната лотария” избухнаха срещу предложението на Валери Симеонов

„Обединени патриоти” предлагат промени в Закона за хазарта, с които се забранява извършването на лотарийни игри от частни фирми. Вносител на законопроекта е бившият вицепремиер Валери Симеонов.

„На първо място залагам забраната за извършване на лотарийни игри от частни фирми. Редно е това да бъде държавен монопол, както е в много държави от ЕС, защото тогава част от печалбите, са гарантирани, че ще отиват в Спортния тотализатор”, посочи той в петък.

В студиото на предаването „Здравей, България” по NOVA изпълнителният директор на „Националната лотария” Димитър Ганев коментира предложението. „От това, което казва г-н Симеонов единственото, което разбирам е, че той няма никакви познания за нашия бизнес. Той не е длъжен да ги има, но непознаването на Конституцията вече е лошо. Нейните принципи са за свобода на търговията, на бизнеса, на частната инициатива и забрана на монополите”, каза той.

„В Конституцията изрично пише къде държавата може да прави монопол. Хазартът не е една от тези области”, посочи още Димитър Ганев. „Това, което даде Симеонов като пример, е Австрийска лотария. Нейният собственик обаче е частна компания. Такава е ситуацията и в Англия, Италия, Гърция, Турция и други”, допълни той.

„Знаете, че държавните неща не са особено добре развити. Преди една година ние спечелихме концесията в Молдова. Там има абсолютен държавен монопол – държавата оперира, но чрез нас, ние сме концесионер и за 15 години имаме билети, спортни залози и числови игри”, коментира изпълнителният директор на „Националната лотария”.

„Тото-то в момента отделя пари за спорта, но тото-то имаше монопол в тези игри 50-60 години. През 2011 г. аз и екипът ми решихме, че е интересно да се правят билети, проверяваме какво се случва в България и се оказва, че държавната лотария е фалирала, тъй като никой не си купува билети в нашата държава и лицензът е прехвърлен на Българския спортен тотализатор (БСТ). Установихме и, че БСТ не прави нищо по развитието на този сегмент, никой в България в този момент не знае какво е лотариен билет.

Решихме, че ще започнем да се занимаваме с този бизнес. Преди да се появим ние тото-то правеше 5 млн. лв. приходи на година от билети, в момента прави 50 млн. по моя неофициална информация, т.е. благодарение на това, че ние инвестирахме в това да научим хората, какъв е този продукт”, обясни Ганев.

„Ако ни отнемат лиценза хората няма да се прехвърлят в тото-то.

Те имаха монопол 50-60 години, но не го развиваха и никой няма да отиде там”, заяви още изпълнителният директор на „Националната лотария”.

„Смятам, че в България хазартът е много добре регулиран и проверяван. Не считам, че една промяна в закона ще доведе до нещо по-добро”, категоричен беше той.

Следвайте ни в социалните медии