МОСВ харчи милиони за фиктивно броене на застрашени видове

Наблюдението на застрашените видове у нас се извършва по съмнителен начин, но срещу много пари, предупредиха в сигнал до премиера Бойко Борисов и министъра на околната среда Нено Димов инициативата “Зелени закони” и коалицията “За да остане природа в България”, съобщава Сега.

Вместо да използва капацитета на българската академична общност, министерството на околната среда сключва договори с едни и същи фирми, които не правят теренни проучвания, а работят по стари данни. За тази “литературна” работа, въпросните консорциуми са получили вече 18 млн. лв., твърдят от организациите. В резултат на подвеждащата информация много от данните за застрашените видове са завишени. Затова природозащитниците настояват да бъдат прекратени последните договори и да се възложи повторно извършването на проучвания от БАН.

“Проучванията са задължително изискване, за да може да се докладва. МОСВ да започне да си изпълнява задълженията си по закон и да възлага на академични и университетски структури извършване на редовни проучвания на разпространението и заплахите на видовете и местообитанията, като гражданската наука трябва да се инкорпорира в тази дейности”, пишат организациите.

Следвайте ни в социалните медии