Млада жена блокира линейка, возеща мъж със съмнения за инфаркт

Линейка, превозваща пациент със съмнение за инфаркт, бе блокирана от друг автомобил в центъра на София за близо 20 минути, съобщава NOVA.

Причината е решението на млада жена, очевидно незапозната с правилника за движение по пътищата, да паркира автомобила си на улицата с включени аварийни светлини без да има аварийна ситуация.

„Имаше пострадал човек, който беше припаднал. Извикан бе екип на „Спешна помощ”, който се отзова. Точно в този момент една госпожица реши, че може да паркира в нарушение на закона на две педи зад линейката. Пусна си аварийните светлини. Заключи колата, слезе и влезе във входа”, разказва очевидец на станалото.

„Направих ѝ забележка, че това е неуместна, след което направих още няколко забележки, скарах ѝ се. Може да съм изразил някой друг епитет, но нямаше никаква реакция”, допълва той.

При опита на екипа на линейката да тръгне към болница, се оказва, че неправилно паркираният автомобил е блокирал улицата.

„Това което е направил шофьорът на линейката е да пусне сирените, за да привлече внимание. Слава Богу, момичето е било в близост и все пак е съобразило, че трябва да дойде да премести колата си, но това е несериозно”, коментира Катя Сунгарска, говорител на „Спешна помощ”.

„Става дума за 85-годишен пациент със съмнение за инфаркт. И минутите, и секундите са от значение на тази възраст”, подчерта Сунгарска. „Слава богу човекът е жив. Но за съжаление това за нас е ежедневие”.

Тя посочи, че друга честа маневра на шофьори е „закачането” след линейката, за да си осигурят предимство.

„Това го няма никъде другаде по света. Не мога да разбера защо хората не си дават сметка, че някой ден те или техни близки могат да са в линейката”, подчерта Сунгарска.

„Законът е регламентирал, че линейките се движат със сирена, когато отиват към мястото на инцидента или се връщат към болничното заведение, но когато има човек с опасност за живота”, допълни тя.

Следвайте ни в социалните медии