Мечка тормози жителите на великотърновско село

Мечка тероризира жителите на великотърновското село Пушево. Всяка вечер голямото животно излиза от гората и нахлува дворовете и градините, съобщава NOVA.

Няма как мечката да бъде отстреляна. От една страна глобата за стрелба по животни в населено място е до 20 000 лв. От друга мечките са застрашен вид. Така вече близо две седмици местните хора са безпомощни пред нападенията на дивото животно.

„От 6 октомври мечката обикаля из селото. Засегнати са шест имота, зеленчукова и овощна градина. Разговарях с много институции, но получих съдействие само от Община Велико Търново”, посочва кметският наместник в селото Юлия Костадинова.

Мъж разказва, че прогонил мечката с викове и светлина, след като тя нахлула в мазето на къщата, където живее възрастната му майка.

„След като се запознахме със случая, тръгнахме по институциите. От Ловния съюз ни отговориха, че не могат да ни помогнат, защото мечката е застрашен вид. Намерихме организация, която е специализирана в подобни дейности – Института по зоология”, коментира зам.-кметът на Велико Търново Георги Камарашев.

Той допълни, че животното ще бъде уловено, упоено и закарано в отдалечен район на гората „чрез хуманно отношение”.

Следвайте ни в социалните медии