Лъжат потребителите, че трябва да жертват личните си данни за по-добри технологии

Изпълнителният директор на Apple Тим Кук смята, че потребителите са подведени от твърденията, че трябва да жертват личните си данни, ако искат да се възползват от иновациите в света на технологиите. Според Кук това е напълно погрешно и едното не пречи на другото, съобщава BusinessInsider.

Ръководителят на Apple направи това изказване в разговор с изпълнителния директор на Salesforce Марк Бениоф по време на конференцията Dreamforce, която се организира от компанията на Бениоф. Кук казва, че технологиите могат да се развиват и без да поглъщат колкото се може повече данни на потребителите.

“Някои хора мислят, че не можеш да обучиш добре изкуствен интелект, освен ако не разполагаш с огромно количество данни и не разбереш детайлите за личния живот на всеки. Ние не смятаме така. Според нас това е фалшив компромис”, казва Кук.

Той допълва: “Има много такива фалшиви избори, които са внедрени в съзнанието на хората. Ние се опитваме систематично да ги отхвърлим и да ги обърнем с главата надолу”.

Коментарите на Кук изглеждат насочени към другите ИТ гиганти, които са против опитите за по-строги регулации на личните данни. Много компании се аргументират, че данните са нужни, за да развиват услугите си и да предлагат по-добро персонализирано потребителско изживяване.

Кук обаче поддържа активно тезата, че това не е така и е превърнал сигурността на личните данни в едно от основните рекламни послания на Apple. По време на конференцията той отговори и на обвиненията, че е направил това просто с цел да увеличава продажбите. Кук твърди, че целта на Apple не е да печели най-много, а да е най-добрата в това, което прави. Именно затова Apple не се опитва да натрупа голям пазарен дял, аргументира се Кук.

Следвайте ни в социалните медии