Ливърпул съсипа Барселона!

Ливърпул за пореден път доказа, че е орисан да сътворява най-великите обрати в европейския клубен футбол. Напук на всички несгоди, “мърсисайдци” победиха Барселона с 4:0 в мач-реванш от полуфиналите на Шампионската лига, отстранявайки испанския гранд с общ резултат 4:3 от двете срещи.

Въпреки че на пръв поглед изглеждаше немислимо при три гола пасив от първия двубой и без звездите в нападение Мохамед Салах и Роберто Фирмино, с несломим дух и желязна тактика “червените” съумяха да направят подвига на годината.

Ливърпул стартира двубоя с познатата си силна преса, която даде резултат в 7-ата минута. Грешка на Жорди Алба предостави топката на капитана на Ливърпул Джордън Хендерсън, който нахлу в наказателното поле на каталунците и стреля. Ударът му бе спасен от Тер Стеген, но Дивок Ориги добави на празна врата за 1:0.

Играта до края на първата част беше двуостра, а Барселона пропусна да изравни чрез няколко великолепни контраатаки. Основният виновник вратата на Ливърпул да остане “суха” беше вратарят Алисън Бекер, който се отчете с няколко феноменални спасявания.

Ливърпул започна силно и второто полувреме, а кратко след това натискът на “червените” даде резултат”. Пред екзалтираните привърженици от “Коп”-а влезлият на почивката Жоржиньо Вайналдум заличи напълно преднината на испанците от първия мач, разписвайки се в 54-ата и 56-ата минути.

В първата ситуация холандецът засече с крак остро центриране на Трент Алекзандър-Арнолд по земя отдясно. Секунди по-късно Вайналдум препарира Тер Стеген с втори гол, този път с глава, възползвайки се при центриране отляво на Шакири.

След третия гол “осите” на Юрген Клоп поуспокоиха темпото, чакайки нови възможности за гол. Така се се стигна до 79-ата минута, когато защитата на Барселона “проспа” изпълнение на корнер. Александър-Арнолд заблуди, че няма да центрира, но се завъртя с крачка назад и пъргаво изрита топката в наказателното поле, където Ориги с точен удар в далечния горен ъгъл хвърли в необуздана радост над 50 000 фенове по трибуните – 4:0.

 

Днес е другият полуфинален мач-реванш, изправящ един срещу друг съставите на Аякс и Тотнъм. Холандците имат предимство от 1:0 над “шпорите” от първата среща.

Следвайте ни в социалните медии