Лекарства за Мими имало, но левкемията била безпощадна

Изпълнителна агенция медицински одит прави проверка на всички данни за починалата от левкемия Мими, съобщи здравният министър Кирил Ананиев.

Детето издъхна преди два дни, а след това се появиха съмнения, че НЗОК не е успяло да плати навреме за лечението ѝ.

Днес министър Ананиев призна, че действително е имало известно забавяне, но това не е довело до оставяне на детето без лекарства, пише TrafficNews.bg.

НЗОК в трябвало да получи документ от ИСУЛ с цената на медикамента. Той обаче е бил изчерпан, а поръчката за доставка била с друг грамаж.

Така ИСУЛ не са могли да подадат, за да се впише в документацията, разказа Ананиев.

Той обаче беше категоричен, че Мими е била в много тежко състояние и това е причината за смъртта ѝ: “Няма вина нито НЗОК, нито ИСУЛ”.

“Родителите няма да платят нищо”, категоричен бе здравният министър.

Пред два дни стана ясно, че майката на Мими – Надя е получила фактура за противотуморни лекарства, които би трябвало да се поемат от НЗОК.

От ИСУЛ обясниха, че не са получили обратна връзка от касата и затова фактурата за около 14 хил. лева е била връчена на родителя.

Болницата настоя, че не е лишила детето от скъпоструващата терапия и в продължение на две години Мими е била лекувана по най-добрите стандарти, а и с най-добрите медикаменти.

Припомняме, че малката Мими се разболява от левкемия през 2017 г. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди два месеца зловещото заболяване се завръща, което е наложило ново, интензивно лечение.

Преди два дни усмивката на лицето на Мими угасна завинаги. Опелото ѝ ще бъде на 24 юни в столичната църква “Света Параскева” от 11:30 часа.

Следвайте ни в социалните медии