Кръчми и хотели по морето цакат клиентите си с абсурдни такси

Кръчми и хотели по морето цакат клиентите си с абсурдни такси, като например 2,50 лева за “тормоз на готвача”. Сумата се начислява към сметката, ако поискате ястието да се допече.

Проверка на “Телеграф” показа, че барът в Крапец, който таксува с левче посетител, задето си заредил телефона, далеч не е единственото заведение на Черноморието, събиращо пари за екстравагантни услуги.

Група туристи в курортното село Кранево останаха неприятно изненадани от допълнителна такса за допичане на лук в местно заведение. В поръчката, която компанията направила, имало и “печен лук на скара”. Сервитьорката донесла ястието, но общото мнение било, че лъкът не е достатъчно изпечен, и я помолили да го върне за още малко изпичане. Желанието на туристите било изпълнено. Компанията се забавлявала както трябва, но когато получили сметката всички останал потресени от написаното “Допичане на лук – 2,50 лева. “Защо е това”, попитали туристите. “Ами нещо като тормоз над готвача”, отговорила сервитьорката.

Туристи се оплакват и от таксата “обслужване”, която е до 5% от сметката в крайбрежни заведения. Други пък останали неприятно изненадани, като установили, че сметката им е с 20% повече от очакваното, а обяснението било, че посочените в менюто цени са без ДДС.

Подобни номера кръчмите са въртели и в предишни години. Такса от 20 лева за празен стол начислили на клиенти в популярен ресторант на крайбрежната улица в Созопол през лятото на 2017 година. Скандалът гръмна, след като клиенти публикуваха касовата бележка, в която под салатите и ракиите фактурираше и цена за “свободни др.”

Таксите се калкулират, в случай, че сте заели маса с 6 стола, но ползвате само 4 от тях. За останалите два незаети олеквате с общо 40 лева или по 20 лева за всяко незаето място, обясниха тогава парените туристи. От управата на заведението се оправдаха, че са приложили мярката, защото клиентите се държали грубо и арогантно. Иначе нямали такава практика да пресмятат в сметката празни столове.

Плажът на къмпинг “Нестинарка” край Царево пък се прочу с такса “шалте” от 5 лева. Официално чадърите и шезлонгите там струват по 36 стотинки бройката, но реално туристите плащат по 5 лева за всяка от екстрите. Уловката бе пусната в ход преди 2 години. Шезлонгът наистина е 36 стотинки, но върви в комплект с шалте, за което щеш, не щеш, ще плащаш петачка. Така комплектът чадър и два шезлонга излиза 15 лева, вместо 1,08 лв.

Следвайте ни в социалните медии