КЕВР обяви рязко поевтиняване на парното!

Беше направено внушение у хората, че те ще заплащат повече за парно с 22%. Когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини, заяви Иван Иванов от КЕВР на брифинг.

Не вяварйте на всеки слух и всяка информация, която достига до вас, призова Иван Иванов.

Той категорично заяви, че цената на парното отопление ще бъде с 14 % по-ниска средно за страната, от цената за миналия зимен период.

Цената на парното и топлата вода ще се намалят. За София това ще е с 15%. Хората трябва да бъдат спокойни. Паниката е предизвиката от изкривена информация, подчерта той.

Объркването настъпи, тъй като беше сравнена месечната цена за месец май с прогнозната годишна цена за топлинна енергия, която трябва да бъде валидна от 1 юли 2020 до юни 2021 година. По този начин беше направено внушение у хората, че те ще заплащат за парно отопление с 22 % по-висока цена.

От математиката е известно, че когато се прави сравнение, то трябва да бъде направено между две еднородни величини. Когато се сравнява годишна прогнозна цена, тя трябва да бъде сравнена с предшестващата годишна цена.

Прогнозната годишна цена за периода 2020-2021 година е нормално и коректно да бъде сравнена с цената за 2019-2020 година. Това не само, че е правилния и научно обоснован подход, но и единственото важно нещо, което интересува българските граждани – дали ще плащат повече или по-малко за потребяваното от тях парно отопление, обясни той.

Припомняме, че както писахме по рано днес премиерът Борисов поиска смяна на КЕВР и добави, че ще го обсъди с колегите си в парламента. Поводът е поисканото поскъпване на парното, след като цената му бе свалена заради поевтиняването на природния газ.

Народното събрание е органът, който трябва да избере новият състав на КЕВР. Всички наши решения са били в обществен интерес, коментираИван Иванов.

Следвайте ни в социалните медии