Иранските жени вече ще могат да посещават футболни мачове!

Квалификацията на Иран за Световното първенство по футбол, която ще се проведе в четвъртък срещу отбора на Камерун, ще бъде знаков момент за страната. Тогава жените ще могат официално да влязат на футболен стадион след близо 40-годишна забрана.

За иранските жени са пуснати 3500 билета, които са разпродадени за по-малко от час, а след това са отпуснати още 1100 билета за срещата, която ще се проведе на националния стадион.

„Това е изключителен исторически момент за иранския футбол, но и за иранските жени, които протестират с риск да бъдат хванати и изпратени в затвора за политически затворници в Техеран“, коментира футболен анализатор пред Си Ен Ен.

Иран забранява на жените да посещават стадионите малко след Ислямската революция от 1979 г., въпреки че това не е въведено в иранското законодателство. Наскоро президентът на Международната футболна федерация (ФИФА) нарече забраната „неприемлива“ и призова властите да я отменят преди следващия кръг от квалификациите за Световното първенство по футбол през 2022 г.

На мача този четвъртък жените ще бъдат отделени от мъжете и ще бъдат наблюдавани от 150 жени полицаи. Въпреки че това е крачка напред за иранските жени, организацията “Хюман Райтс Уоч” определя квотата от 4600 места за тях като „дискриминационна, измамна и опасна“.

Според ФИФА броят на жените на стадиона трябва да се определя от търсенето на билетите, а не да се налага произволно ограничение.

През последните месеци ФИФА беше подложена на все по-голям натиск, за да принуди Иран да отмени забраната жени да влизат на спортни стадиони. Това се случи след смъртта на една фенка, която се самозапали, след като ѝ бе отказан достъп до футболен стадион в Техеран.

Следвайте ни в социалните медии