Изкуствен интелект генерира фалшиви профили в сайтовете за запознанства

Изкуственият интелект става все по-добър в генерирането на изображения. Толкова добър, че някои социални мрежи и видеопортали вече забраниха публикуването на видео и снимки, които са генерирани от изкуствен интелект и се представят за реални хора. Не така стои ситуацията в приложенията и сайтовете запознанства, съобщава мащабен репортаж на в. Washington Post.

Основна притегателна сила на потребители в сайт или приложение за запознанства са жените. Колкото повече жени има, толкова повече потребители се регистрират, без значение от пола. Причината? Многото профили на жени означават, че платформата ясно е интересна и атрактивна. Това привлича както мъжете, така и още жени, които искат да видят какво привлича толкова много внимание.

Резултатът? Компании за изкуствен интелект вече генерират и продават снимки на подобни несъществуващи хора. Те се използват за профили и дори чат ботове, които да изпращат снимките на потребителите. Така хората мислят, че разглеждат профил или дори разговарят с реален човек без това да е факт.

Рискът от несподелената любов е най-малкото притеснение на експертите. Правният експерт Елана Зейди коментира, че технологията показва колко малко реално знаят хората за това, което виждат онлайн. Те няма как да сравнят подобни снимки, няма как да разчитат на сетивата си, за да разберат дали човекът на кадъра е реален. Най-много да заподозрат, че “е играл фотошопът” и снимката е била разкрасена допълнително, но трудно ще могат да разберат, че човекът на нея изобщо не е съществувал някога.

Първоначалната идея на компаниите, които създават подобни снимки, не е злонамерена. Аржентинската Icons8 например генерира чрез изкуствен интелект лица на хора по най-различни критерии за пол, възраст и други характеристики. Идеята е те да се използват за реклами и илюстрации. Така може да се увеличи разнообразието на хората, да не се рискува недоволство от даден човек защо неговата снимка се използва, а и се спестяват разходи за наемане на модели и фотографи. 10 000 подобни снимки струват около 100 долара.

Подобна е услугата и на Rosebud AI. Компаниите постоянно подобряват качеството на софтуера си и той става все по-прецизен. Ако ранните версии са допускали сериозни грешки в анатомичните характеристики, то те вече стават все по-усъвършенствани.

Рисковете вече стават реалност. Associated Press съобщава за профил на млада жена в социалната бизнес мрежа LinkedIn, който е имал впечатляваща биография и бързо създавал контакти с топ фигури във Вашингтон. В крайна сметка снимката ѝ се оказала генерирана от изкуствен интелект, а профилът вероятно се използвал за шпионаж.

И докато големите социални мрежи вече работят по технологии, които да се опитват да разпознават подобни кадри, то в сайтовете за запознанства това е малко вероятно да се случи. Хората ще трябва да са внимателни и да имат едно наум, когато комуникират с онлайн личности.

Следвайте ни в социалните медии